Apple може да започне да произвежда електромобил още през 2020 година

Apple може да започне да произвежда електромобил още през 2020 година

Американският технологичен гигант Епъл (Apple) може да е готов да произвежда електрически автомобили до пет години, информира ДПА.

Производителят на смартфоните айФон (iPhone) дава срок на разработчиците си до 2020 година да дадат началото на производството на електромобили, съобщи Блумбърг нюз, като се позова на източници, запознати с плановете на компанията.

Ако Епъл навлезе на този пазар, ще се конкурира с Тесла (Tesla) и други автомобилопроизводители от САЩ, Япония и други страни, които имат подобни планове за електромобили, както и с Дженерал мотърс (General Motors Co.)

Тесла произвежда луксозни електромобили, а Дженерал мотърс миналия месец обяви, че планира масово производство на автомобила Болт (Bolt) - електромобил, който ще може да изминава с едно зареждане на батерията 322 километра и ще струва около 30 000 долара.

Плановете на Епъл се появяват в момент, когато е заведено дело срещу компанията с обвинението, че е наела служители на американската фирма А123 Систъмс (A123 Systems), която произвежда промишлени батерии, включително за употреба при електромобили.

Компанията твърди, че технологичният гигант е нарушил споразумение, като е наел служители на А123 и се домогва до други.

Четирима служители на А123 са били наети от Епъл, като поне един от тях е имал достъп до поверителна информация на А123, се твърди в мотивите на заведеното дело.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?