Apple осъди Samsung за повече от 1 млрд. долара

Съд в Сан Хосе, Калифорния, отсъди в полза на Apple в делото със Samsung, в което двата гиганта в света на новите технологии се съдят вече година, обвинявайки се взаимно в копиране и кражба на технологии и влагането им в смартфони и таблети.

Американският съд отхвърли исковете на Samsung и постанови южнокорейската компания да изплати 1,05 милиарда долара компенсации на Apple, предаде Асошиейтед прес.

Apple обвини Samsung, че е копирал важни части от популярните телефони iPhone и таблетите iPad и поиска обезщетение от 2,5 милиарда долара. Samsung на свой ред обвини Apple, че е използвал технология на Samsung за своите iPad и iPhone и поиска обезщетение от близо 400 милиона долара.

Днешната присъда може да доведе до забрана на основни продукти на Samsung на територията на САЩ и да затвърди лидерските позиции на компанията от Силициевата долина, посочва Ройтерс.

Южнокорейската компания съобщи, че ще обжалва решението на съда, предаде АФП. "Ако жалбата ни бъде отхвърлена, ще обжалваме пред по-горна инстанция”, се казва в съобщение на Самсунг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят