Apple ще изплаща дивиденти за пръв път от 1995 г. насам

Apple ще изплаща дивиденти за пръв път от 1995 г. насам

За пръв път от 1995 година насам Apple ще изплати дивиденти, чиито размер е 2.65 долара на акция. Освен това компанията обяви в понеделник обратно изкупуване на акции за 10 милиарда долара.

Apple възнамерява да пристъпи към изплащане на дивидентите през четвъртото тримесечие на финансовата 2012 година, която започва на 1 юли. Програмата за обратно изкупуване на акции, която стартира на 30 септември т.г., е разчетена за три години.

От 1995 г. досега Apple насочваше свободните средства изключително за развитие на компанията, за инвестиции, разработки, сливания и поглъщания. Сега, както посочва в прес-съобщението директорът на технологичния гигант Тим Кук, компанията има достатъчно средства, за да стартира програма за обратно изкупуване и изплащане на дивиденти. За целта са планирани 45 милиарда долара в близките три години.

В момента Apple разполага с над 97 милиарда долара свободни средства. През 2011 г. по сметките на компанията са постъпили 33 милиарда.

В средата на март стойността на акциите на Apple за пръв път надвиши 600 долара. След това цената им се понижи – на 19 март те се търгуваха за 590 долара.

При тази стойност на ценните книжа, пазарната оценка на Apple вече е около 546 милиарда долара. За последен път компанията е изплащала дивидент през 1995 г. Година по-късно, корпорацията отчита загуба от 816 милиона долара.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?