Apple връща част от производството си в САЩ

Apple връща част от производството си в САЩ

Apple реши да се присъедини към немногочислената, но постоянно нарастваща група компании, които връщат част от промишленото си производство на територията на САЩ. Изпълнителният директор на корпорацията Тим Кук заяви в четвъртък, че ще инвестират 100 млн. долара в производството на някои компютри Mac в САЩ през 2013 година.

През последното десетилетие цялото производство на Apple бе съсредоточено в Китай, независимо, че дизайнът на продуктите се разработва в САЩ. Основен партньор на компанията в Китай беше Hon Hai Precision (Foxconn), в която Apple инвестира милиарди долари. През последните години около Foxconn избухнаха няколко скандала, свързани със стачки на работниците. Това отчасти повлия върху репутацията на Apple, пише "Файненшъл таймс".

Производството на компютри, таблети и смартфони в САЩ бе неизгодно на Apple, тъй като данъчната система в Китай понижаваше себестойността на продукцията. Освен това и работната сила в Китай е по-евтина.

През финансовата година, която приключи през септември, Apple продадоха в САЩ 237 милиона устройства Ipod, Ipad, Mac и др. Компанията има задължение да създава работни места в САЩ, коментира Тим Кук.

Експерти се надяват, че вложените средства от толкова крупна и иновационна компания ще помогнат за оживяване на американската промишленост, а примерът на Apple ще бъде последван и от други корпорации.

Компаниите напускаха страната в желанието си да съкратят разходите, но се оказа, че има множество допълнителни разходи, коментират анализатори. Но има скептици, според които в Азия вече се е създавала производствена верига, която трудно може да бъде прекъсната.

Слуховете, че Apple възнамерява да прехвърли незначителна част от производството в САЩ, плъзнаха из пазара преди няколко седмици. "Файненшъл таймс" пише, че това е довело до понижение на акциите на компанията – инвеститорите са решили, че при производство в САЩ чистата печалба на Apple може да падне. През ноември се появиха медийни публикации, позоваващи се на анонимни източници, че и самата Foxconn обмисля да прехвърли производство в САЩ.

През есента на 2012 г. Apple пусна на пазара новия си продукт iPhone 5. Продажбата на смартфона обаче разочарова анализаторите, но не заради ниското търсене, а заради ниските обеми на производство.

"Уолстрийт джърнал" отбелязва, че Apple не е единствената компания, която съобщи за пренос на производството си в САЩ. През октомври такива планове обяви и Lenovo.

Споделяне

Още от Бизнес