Април дойде с по-високи сметки за газ, парно, топла вода и горива

От 1 април влиза в сила договорената отстъпка от 11% за природния газ, който ни продава Русия. Намалението ще важи до началото на следващата година, но все още не е ясно дали, как и откога то ще се отрази на цените на парното и топлата вода.

Както реши преди дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), от 1 април влизат в сила по-високите цени – природният газ се оскъпява с 13%, а парното и топлата вода се увеличават между 4 и 13 процента за различните градове. В София топлоенергията ще струва с 9 на сто повече, в Пловдив - с 10.5 % , във Варна - със 7 на сто.

Основна причина за скока на парното и топлата вода е повишението в цената на природния газ с 13 на сто.

Намалението на цената на руския природен газ, обещано от "Газпром" в петък пред министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, ще важи до края на годината.

Преди това шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов коментира, че дори и "Газпром" да намали цените по действащите газови договори от 1 април, потребителите няма да усетят това. Причината е, че според сегашните цени, на които "Газпром" продава газ на "Булгаргаз", поскъпването за вътрешния пазар, по изчисления на обществения доставчик, трябва да е близо 26 на сто. ДКЕВР обаче разреши повишение на тарифите с малко под 13 процента. Затова според Гогов регулаторът не би трябвало да променя крайната тарифа.

Продължават да поскъпват и горивата. В последния ден на март те отбелязаха нов връх по бензиностанциите. В петък "Лукойл Нефтохим" увеличи цената на бензина на едро с 1.4%.

А-95H вече се продава за 2.70 лв., а А-98 H - за 2.85 лв./литър, което е най-високото ниво от лятото на 2008 г. насам.

В петък "Лукойл Нефтохим" понижи цената на дизела с 0.8%, но това не се отрази на цените на дребно - по бензиностанциите той продължава да се продава по 2.68 лв. за литър.


От петролните компании коментират, че причината за повишението е поскъпването на долара и петрола на световните пазари. Сортът "Брент" вече се продава по 123 долара за барел. Прогнозите им не са оптимистични, тъй като поевтиняването ще зависи от бързото решаване на кризата в Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес