Априлското поевтиняване на газа се оказа юлско поскъпване с 16%

ДКЕВР традиционно обяви, че няма да го позволи, на призна, че ще преизчисли цените на топлоенергията

Априлското поевтиняване на газа се оказа юлско поскъпване с 16%

Обещаното от "Газпром" поевтиняване на природния газ с 11 на сто от 1 април можеше да се окаже юлско поскъпване с близо 16 процента, след като общественият доставчик "Булгаргаз" внесе заявлението си за цената на синьото гориво през следващото тримесечие. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обаче традиционно заявиха, че няма да разрешат подобно увеличение на газовата цена.

Предложението на "Булгаргаз" все още не е разгледано, но смятаме, че няма причини за такова голямо увеличение, каза шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заседание на Консултативния съвет към регулатора, на който бяха обсъдени именно новите цени на тока и парното от 1 юли.

 

Очакването за повишение на тарифата на суровината за вътрешния пазар бе подгрято от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който по-рано през деня също прогнозира поскъпване на газа, тъй като отстъпката на "Газпром" още не е задействана заради спорове по финансовия модел за "Южен поток", чието одобряване е пряко свързано с намаляването на цената на руския газ за България за последните девет месеца на 2012 г.

 

От "Булгаргаз" съобщиха, че заради поскъпването на алтернативните горива на средиземноморски борси и на курса на долара спрямо лева, се налага цената на природния газ от 1 юли до се повиши с 15.73 на сто. Предложението на държавното дружество е суровината да се продава през следващото тримесечие за 809.05 лв. за 1000 куб. м без акциз и без ДДС.

 

По-високата със 109.95 лв. цена спрямо сегашната се дължи най-вече на това, че "към настоящия момент, въпреки положените усилия, не е възможно да бъдат отчетени постигнатите включително на най-високо държавно ниво, договорености за намаляване на разходите ни при внос на природен газ, тъй като съответните документи, узаконяващи споразуменията са подписани от "Булгаргаз” ЕАД, предоставени на доставчиците ни, но все още неофициализирани от тяхна страна", обясняват от доставчика.

 

Друга причина е, че курсът на долара се е повишил с 5.02 на сто през второто тримесечие. Поскъпването е нужно и за осигуряване на 148.5 млн. куб. м в газохранилището в Чирен за зимата. В случай, че нагнетяването на тези количества газ като резерв бъде отложено цената на газа би била по-ниска – 766.73 лв. за 1000 куб. м без акциз и без ДДС, но това би увеличило риска за доставките през зимата на 2013 г.

 

Семерджиев обяви, че ДКЕВР ще вземе предвид, че "Булгаргаз" влиза в период, в който ще трябва да закупи допълнителни количества природен газ за попълване на хранилището в Чирен. Регулаторът обаче ще търси начини да намали влиянието на курса на щатския долар върху цената на газа.

 

Газовата компания изрично посочва, че исканото вдигане на цената на газа не отчита необходимостта от покриване на недовзетия приход на "Булгаргаз” от предходни периоди, когато енергийният регулатор е рязал поскъпването на синьото гориво.

 

Доставчикът обявява, че за 2011 г. е отчел загуба от 73.2 млн. лв., която се прибавя към отрицателния финансов резултат за 2010 г. от 37.392 млн. лв. Отделно оперативната загуба на "Булгаргаз" към 30 април 2012 г. е 101.821 млн. лв., което видимо илюстрира изключително затрудненото финансово състояние и паричен поток на дружеството.

 

Попитан дали внесеното предложение на "Булгаргаз" за повишение на цената им ще повлияе върху определеното вече от ДКЕВР поевтиняване на топлоенергията от 1 юли, изчислено предварително от регулатора при старата цена на синьото гориво, Семерджиев обясни, че предстоят нови изчисления. Съгласно старите, топлоенергията трябваше да поевтинее между 3 и 30 процента, но за столичани да се повиши с 0.5 процента.

 

Малко преди това Делян Добрев обясни, че "цената на газа се определя на основата на петролните деривати и цената на долара за девет месеца, а за този период имаме увеличение на цената на долара и средно увеличение на петролните деривати, така че по-скоро тенденцията за цената е в посока нагоре".

 

Преди месец, съгласно законовите изисквания, държавното дружество прогнозира, че ако бъде подписано споразумението с "Газпром" за отстъпката и се запазят тенденциите на петролния и валутния пазари, то цената на природния газ може да се запази в сегашните рамки. Причината е в даденото по-малко от ДКЕВР увеличение на тарифата от 1 април, когато суровината поскъпна с 13 на сто вместо исканите от "Булгаргаз" 26 на сто.

 

В допълнение Добрев отново коментира, че България ще получи договорената в края на март отстъпка от 11.1 на сто в цената на газа, когато акционерите от "Южен поток-България" решат отворените въпроси по проекта и се подпише окончателното инвестиционно решение.

 

"Тези въпроси трябва да бъдат уточнени, преди да поемем твърд ангажимент да вземем окончателно инвестиционно решение към 15 ноември 2012 година. Когато уточним отворените въпроси и подпишем ангажимента за окончателно инвестиционно решение, ще получим отстъпката от 11.1 процента, изчислявана от 1 април Нейният размер е между 115

и 120 млн. долара. Работим в много конструктивен дух и нямаме теми, по които не можем да постигнем съгласие", заяви министърът.

 

Той участва във форум, посветен на зелената енергия, пред който обясни, че секторът на възобновяемите енергийни източници трябва да се развива с по-умерени темпове, защото скъпата енергия вдига цените на тока за бита.

 

Имаме стотици мегавати възобновяема енергия, които ще бъдат инсталирани през тази година, трябва много внимателно да субсидираме "зелената" енергия, защото в момента сме една от държавите-първенци в Европейския съюз по постигането на целите към 2020 г., каза Добрев пред форума. Според него, ако България позволи на този пазар да прегрее, както това е станало в други страни, то още през следващата година ще постигнем ВЕИ-целите си и през следващите седем години няма да има инвестиции във възобновяеми източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?