Априлското поскъпване на газа сведено до 29.70%

Априлското поскъпване на газа сведено до 29.70%

Заявление за повишение на цената на газа от 1 април 2017 г. с 29.70 на сто внесе държавният снабдител "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР )в петък.

Според доставчика природният газ трябва да поскъпне с 83.22 лв. до 363.43 лв. за 1000 куб. м през следващото тримесечие. В тази цена не влиза тарифата за пренос на суровината, акциза и ДДС.

Обявената преди месец от "Булгаргаз" прогноза за цената на синьото гориво през второто тримесечие намерение бе за повишение с 32.44 процента. Тогава компанията обяви, че драстичното повишаване се налага заради това, че през първото тримесечие регулаторът е определил по-ниски цени от доставните на руската "Газпром", отделно тези тарифи отново се повишават, а има и промяна във валутните курсове. Регулаторът обаче обяви тази прогноза за "икономически необоснована" и поиска от дружеството да намери вътрешни резерви за по-малко поскъпване.

Веднага след това от "Булгаргаз" заявиха, че нямат подобни резерви, тъй като доставката на газа представлява 99.5% от общите разходи на дружеството. Останалата част от разходите са за административна дейност и външни услуги и техният размер е намален с 40 процента в последните години.

Освен това КЕВР не позволи исканото през четвърто тримесечие на 2016 г. по-високи с 3.4 на сто цени, а допусна поскъпване от едва 1.97 на сто. От това дружеството отчете загуба на 257 хил. лв. Същото се случи и при определянето на цената на газа за първото тримесечие на 2017 г. Вместо поисканото повишение с 13.53 процента, дружеството получи увеличение от 5 на сто. Прогнозните загуби от тази цена се очаква да са над 35 млн. лв., казаха преди месец дружеството, а в петък енергийният министър Николай Павлов ги вдигна над 40 млн. лв.

На базата на внесеното заявление от "Булгаргаз" регулаторът трябва да изготви проекторешение за размера на цената от април и да проведе обществено обсъждане и открито заседание, след което да реши окончателно, което обикновено става в последния ден преди влизането в сила на новата газова тарифа.

Това ще е след предсрочните парламентарни избори, заради които вече бе отложено поскъпването на водата в София за неопределено време.

Регулаторът вече даде сигнал, че най-вероятно ще ореже исканото от газовия доставчик повишение, но по всичко изглежда, че този път няма да успее да го сведе под 5 процента, които са границата да не се променя и цената на топлоенергията и на тока, тъй като тарифата на синьото гориво е важна компонента и при тези цени.

Така на практика КЕВР ще има тежката задача да решава не само за газа, но и за тока и топлоенергията. Топлофикациите също обявиха, че търпят загуби заради това, че в цените им не са отразени предишните, макар и минимални поскъпвания на газа от 1 октомври 2016 г. и 1 януари 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес