Аптекари атакуват пред КЗК забраната да продават детски храни

Асоциацията на собствениците на аптеки подготвя сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради последната промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, която забрани продажбата на детски храни в аптеките. Това обяви в понеделник председателят на асоциацията Николай Костов. По думите му поправката, приета от депутатите нарушава конкурентната среда.

Сега аптеките нямат право да продават други храни освен диетични, които се поемат частично от НЗОК.

Депутатът от НДСВ и член на здравната комисия в парламента Антония Първанова обаче заяви, че храните за деца според българското законодателство не са с медицинско предназначение, а депутатите са искали да регламентират продажбата на храни в аптеките така, че да се пласират само продукти, които се реимбурсират от НЗОК. "Сега в аптеките има различни храни за децата – сокове, пюрета, адаптирани млека, бисквити. Ако се разреши на аптеките продажбата на детски храни и храни за диабетици, то те ще заприличат на супермаркети", каза Първанова. Тя посочи, че, ако се разреши на аптеките да се продават всички продукти, изискването за квадратурата им трябва да се увеличи от 30 на 50 кв. м..

Костов обаче я контрира: "В целия ЕС детските млека се продават в аптеките, само здравната комисия смята, че не трябва да се продават там".

Собствениците на аптеки се бунтуват и срещу законовите промени, позволяващи на семейните лекари да продават някои ваксини. По думите на Костов така се създава конфликт на интереси, тъй като този, който предписва, едновременно и продава тези ваксини. "Има опасност да бъдат ваксинирани дори хора, които нямат нужда от това и е възможно ваксините при джипито да струват доста по-скъпо, отколкото в аптеката", смятят от бранша.

Аптекарите са против и даденото на дрогериите разрешение да продават всички ОТС продукти (лекарства без рецепта). Медикаментите без лекарско предписание са около 1000 на брой у нас. Аргументът на аптекарите е, че все пак става въпрос за лекарства, а в дрогериите няма изискване да работят хора с фармацевтично образование и по този начин пациентите не могат да получат адекватна консултация.

"Няма държава в ЕС, в която всички ОТС продукти да се продават в дрогериите. Обикновено има списъци и става въпрос за не повече от 200 медикамента", смятат от асоциацията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?