Аптекари и пациенти против сложния ред за връщане на стари лекарства

Предлагат медикаментите с изтекъл срок да се пускат в контейнери в аптеките

Аптекари и пациенти против сложния ред за връщане на стари лекарства

Пациенти и аптекари се обявиха против изискването на здравното министерство лекарствата с изтекъл срок на годност да се връщат само в аптеката, от която са купени и то срещу касова бележка. От Националната пациентска организация заявиха в четвъртък, че проектонаредбата на здравното министерство създава неудобство за гражданите.

Оттам поставят въпросите как ще се процедира с лекарства, купени от друг град или друга държава, както и ако аптеката, от която са взети, е затворила или пък липсва касова бележка. Пациентите поставят и въпроса как фармацевтът може да бъде сигурен, че му се връщат същите лекарства, които са били закупени от него преди време.

От Националната пациентска организация коментираха, че е нямало да се стигне до неработещия механизъм, ако нейни представители са били включени в изготвянето на проектонаредбата.

От Националната аптечна камара също се оплакаха, че мнението им не е искано при изготвянето на документа. Оттам посочват, че разпоредбите на закона са в противовес със Закона за ДДС, където се казва, че получателят на касовата бележка е длъжен да я пази до напуснато на търговския обект. Освен това няма изискване на касовата бележка да пише кои точно лекарства са купени. Така дори да има касова бележка, човек няма как да докаже, че тя е точно за определено лекарство.

От камарата коментират, че затруднения може да има и ако човек иска да предаде стари ампули, част от блистер или друга частична опаковка, на които не личи срокът на годност. “В този случай, ако търговецът на дребно на  лекарствени  продукти  откаже  да  приеме  лекарството,  не  може  да  бъде третиран като недобросъвестен“, посочват аптекарите.

“Текстът  на  наредбата  не  дава  никакво  становище  по  отношение  на  това  как аптеката да  установи  едно  лекарство  с  изтекъл  срок  на  годност, предадено  за  унищожение  от  физическо  лице  точно  от  кой  търговец  на  едро  е закупено, за да му го предаде“, отбелязват още от камарата. Според същата наредба самите аптеки също са длъжни да предават старите лекарствата точно на доставчика, от който са ги получили.

Аптекарите коментират още, че не  се предвиждат  никакви  средства  за  финансиране  на дейността по унищожаване на лекарствени продукти, върнати от гражданите, което е форма за бягане на държавата от отговорност по третиране на опасните  отпадъци  съгласно  европейските  директиви.  

От камарата предлагат гражданите да могат да връщат свободно лекарствата във всяка аптека, без да им се искат никакви документи, освен документ за самоличност, като данните от него се вписват в протоколите за предаване. Идеята е хората да пускат старите лекарства в специални контейнери, защитени от посегателство. Друго предложение е лекарствените продукти с изтекъл срок на годност, предадени за унищожаване от физически лица, да се считат за медикаменти с неустановен произход и да  не  се  смесват  с  лекарствените  продукти  с  изтекъл  срок  на годност, налични в аптеките, които са с установен произход.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?