Аптекари искат свободно да заменят идентичните лекарства

Аптекари искат свободно да заменят идентичните лекарства

Фармацевтите да могат свободно да се заменят лекарства, предписани с рецепта, с такива с идентични съставки, но носещи различни имена, искат от Националната аптечна камара. Предложението на организацията е да бъдат узаконени генеричните замени на лекарства по рецепта, съобщи нейният председател Антон Вълев.

В момента аптекарите се наказват с минимум 500 лв. глоба, ако заменят лекарството в рецептата с такова със същите съставки, а в същото врече за пациента няма никакво значение под какво наименование ще приеме лекарствения продукт, аргументират се от организацията..

Лекарствата носят две имена - международно непатентно и търговско име. Така, когато две фирми производители на лекарства създават лекарствени продукти, съдържащи едно и също лекарствено вещество, техните продукти носят едно и също международно непатентовано име, но задължително имат две различни търговски имена. Например, лекарственото вещество метамизол у нас се среща като "Аналгин", "Проалгин", "Алгозон", "Тониалгин", "Диалгин" и "Медфалгин", отбелязаха от камарата.

Според Вълев затова магистър-фармацевтът може да отпусне лекарството с произволно от тези имена.

От организацията отбелязват като съществен проблемът с аптеките в малките населени места, които или затварят, или остават само по една в тези региони. Нейното предложение е общините да се включат в подпомагането на аптеките чрез публично-частно партньорство и да осигуряват заплатата на фармацевт, който може да дава нощни дежурства в малките села.

За последната година в страната са затворени 1300 аптеки, а едва 89 са новооткрити, сочи статистиката на аптечната камара.

Споделяне

Още по темата

Още от България