Аптекари протестираха срещу отнемането от надценката им за лекарствата

Мярката работи за големите вериги, защото ще затвори малките аптеки, предупредиха фармацевтите

Аптекари протестираха срещу отнемането от надценката им за лекарствата

Около 150 фармацевти от цялата страна протестираха във вторник пред Министерството на здравеопазването срещу намаляването с 2% на надценките на аптеките на лекарствата.

Стана ясно, че 39 са в момента общините, в които няма аптека, работеща със здравната каса. В 105 общини не се продават медикаментите за злокачествени заболявания, в 58 общини няма аптека, от която да се купи инсулин, обявиха от Българския фармацевтичен съюз в началото на протеста.

Според организацията, намаляването на надценките ще влоши допълнително достъпа до лекарства, защото ще доведе до затваряне на малки аптеки, уволнения на фармацевти, дефицит на заплащаните от здравната каса лекарства.

Заместник-председателят на фармацевтичния съюз доц. Асена Стоименова обясни, че обявените от Министерството на здравеопазването два процентни пункта намаление всъщност се равняват на близо една шеста от приходите на аптеката. По думите ѝ този дял е твърде голям за всички самостоятелни аптеки и облагодетелства единствено големите вериги.

Днешният протест беше подкрепен от бакалавър фармацевтите, от Националната пациентска организация, Федерация "Български пациентски форум" и Асоциация "Защита на пациентите". От Министерството на здравеопазването от своя страна обявиха, че след протеста ще се срещнат с журналисти, но не и с представители на протестиращите.

Помощник-фармацевтите обаче не подкрепиха протеста. Според Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите намаляването на надценките няма да доведе до фалити на аптеки в малките населени места. Пред БНР Лиляна Петрова, секретар на сдружението, обясни:

"Повече от 80% от аптеките в малките населени места от 40 години насам се завеждат и разкриват от помощник-фармацевти. Тези аптеки нямат право да подписват договори с НЗОК, което от своя страна означава, че няма как тези 2%, колкото и нищожни да са те, да се отразят на фалита на една аптека в малко населено място".

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се срещна с представители на Българския фармацевтичен съюз, след което беше решено мерките за намаляване на цените на медикаментите да бъдат обсъдени една по една от специална работна група с участието на всички заинтересовани страни.

Фармацевтите обявиха тогава, че намаляването на надценките им ще се отрази на разходите на пациентите със стотинки, но може да доведе до затваряне на аптеки, особено в неатрактивните райони. Според тях най-ефективният начин за постигане на по-ниски цени е комбинацията от намаляване на ДДС за лекарствата и пряко договаряне между касата и производителите на медикаментите.

"Не виждам защо се протестира пред Министерството на здравеопазването, тъй като всички промени са в полза и защита на пациента", коментира протеста здравният министър Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че целта на министерството е не да се закриват аптеки, а да се намалят цените на лекарствените продукти. "Чух, че ще бъдат закрити аптеки в населени места, предимно малки, но не чух някой да каже нещо за предложението на министерството за намаляване на административната такса за разкриване на аптеки в малки населени места с 50% – от 1000 на 500 лева", каза още тя.

Министърът призна, че в 39 общини в страната или няма аптеки или има, но те не работят с НЗОК. "С директора на НЗОК Пламен Цеков обсъждаме вариант, при който да се обмислят стъпки за допълнително финансиране на аптеките в малките населени места, които работят с НЗОК", призна тя.

В момента аптеките, подписали договор с касата, получават по 2 лева от касата на рецепта, а се обсъжда възможност да се дадат още около 50 стотинки или лев над тези 2 лева само в аптеките в трудно достъпните райони.

Споделяне

Още по темата

Още от България