Аптекарите отказват да внасят 10% от цената на лекарствата в Здравната каса

Собствениците и работещите в аптеки се събират в сряда вечерта, за да обсъдят искането на Здравната каса 10% от максималната цена на продаваните от тях лекарства, напълно или частично заплащани от касата, да се внасят по нейна сметка, съобщи Венелин Сапуниров, председател на фармацевтичната колегия в София, която е част от Съюза на фармацевтите в България.

Това искане е записано в приложение към договора за отпускане на лекарства и медицински изделия, заплащани от Националната здравно-осигурителна каса през 2005 г. Аптечните дружества трябва да подпишат този договор, за да могат да работят със Здравната каса.

Според Сапуниров искането може да бъде отхвърлено от повечето фармацевти. В столицата има 420 аптеки и не повече от 100-120 биха се съгласили да оставят в НЗОК тази сума. Той добави, че с тази мярка може да се повиши и цената на близо половината търгувани лекарства.

С намаляването на печалбата ще отпадне възможността за намаления в цените за крайните клиенти, допълни той. Председателят на колегията добави, че с това предложение се ощетяват най-вече гражданите, защото плащат на касата два пъти - чрез осигурителните вноски и отново с оставянето в касата на още 10% от стойността на лекарствата.

Бюджетът на НЗОК за лекарства тази година е 245 млн. лв. Ако аптеките одобрят тази отстъпка да влиза в касата, ще се съберат допълнително 30 млн. лв., които сега остават в аптеките.

От Здравната каса уточниха, че тези пари ще могат да отиват за купуване на повече лекарства за пациентите.

На срещата тази вечер адвокатите на фармацевтите ще предложат за обсъждане компромис. Те предлагат аптеките да се съгласят да намалят с 5% нормативно определената надценка, която имат право да начисляват за формиране на крайната продажна цена на лекарствата. Тази отстъпка обаче да бъде за сметка на клиентите на аптеките, а не за касата, каза още Венелин Сапуниров.

Същевременно Съюзът на фармацевтите разпространи открито писмо, в което категорично изразява "несъгласие с монополната и унищожителна политика на НЗОК, целяща изземване на две трети от приходите на аптеките с цел декапитализация и фалит".

Писмото е подписано от председателя на съюза Евгений Минков и е изпратено до президента, премиера, министъра на здравеопазването и председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?