Аптеки се оплакват, че безплатните лекарства за хипертония, ще ги доведат до фалит

Аптеки се оплакват, че безплатните лекарства за хипертония, ще ги доведат до фалит

Предвиденото безплатно лечение на болни от есенциална или първична хипертония от 1 януари ще доведе до фалит на аптеки, особено в малките градове. Това предупредиха от Инициативен комитет на магистър-фармацевти. Те недоволстват главно от това, че се увеличава делът на безплатните лекарства, върху които не могат да слагат надценки.

“Какво ще се получи с есенциалната хипертония? От 1-ви януари тези 120 рецепти, които са напълно безплатни, ще станат 190, тоест две трети от рецептите, които аз обработвам и обслужвам в аптеката, ще бъдат вече напълно безплатни, но това, което ощетява аптеката, е, че на тези напълно безплатни лекарства аз нямам право да сложа никаква надценка“, коментира Пенка Минева, която е собственик на аптека.

От 1 януари НЗОК ще поема напълно най-евтините лекарства за есенциална хипертония. Това е едно от най-масовите заболявания и около 200 хил. българи ще получават лекарствата си безплатно, за което НЗОК ще отдели около 10.5 млн. лева допълнително. В момента НЗОК плаща между 25% и 75% от стойността на лекарствата за хипертония, като повечето са доста евтини – между 2 и 10 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес