Аптеки заплашват да спрат да работят с НЗОК заради бавенето на пари

От Българския фармацевтичен съюз се оплакаха в сряда от забавянето, с което аптеките си получават дължимите суми от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и заплашиха, че ще спрат да работят с нея.

“Забавянето на плащанията към аптеките, както и неплащането на част от дължимите суми, подлагат на сериозен риск възможността за достъп на пациентите с хронични заболявания до лекарства“, обявиха от съюза.

От бранша недоволстват, защото голяма част от аптеките поддържат в наличност медикаментите, отпускани по договор с НЗОК, чрез стокови кредити. Ако те не обслужват кредитите си навреме, плащат лихви и търговците на едро им спират доставките.

Същевременно аптеките са длъжни да поддържат постоянна наличност от лекарствени продукти. От момента на закупуване на лекарствените продукти до заплащането им от НЗОК изминават около 60 дни, при условие, че НЗОК спазва срока.

От съюза настояват този срок не само да бъде спазван, но и да бъде намален на 30 дни.

“Закъснения на плащанията от страна на НЗОК дори с един ден, както и неплащането на част от сумата при последния превод - 460 хиляди лева, лишава аптеките от възможността да изпълняват задълженията си по договорите с НЗОК“, заявиха от съюза.

Все повече аптеки отказвали да сключват договори с НЗОК, а голяма част ще прекратят договорите си. Тези аптеки, които останат договорни партньори на НЗОК, ще бъдат принудени да работят циклично - ще закупуват и отпускат лекарства само, когато НЗОК е заплатила дейностите, за да може аптеките да се разплатят с доставчиците.

От съюза прогнозираха, че това неминуемо ще създаде напрежение в отношенията между пациенти и магистър-фармацевти и ще рефлектира върху най-уязвимите социални групи, тъй като те не са в състояние да си купят лекарствата на свободна продажба.

Освен това в по-големите населени места на пациентите ще им се наложи да обикалят в търсене на аптека, която ще е в състояние да им отпусне полагащите им се медикаменти. В отдалечените и труднодостъпни населени места пък пациентите ще са принудени да пътуват десетки километри, за да получат необходимите им животоспасяващи и животоподдържащи лекарствени продукти.

Споделяне

Още по темата

Още от България