Арабаджиеви отказват доброволна екстрадиция в България

Арабаджиеви отказват доброволна екстрадиция в България

Ветко и Маринела Арабаджиеви са отказали доброволно да бъдат екстрадирани в България и това ще забави връщането им у нас, за да бъдат изправени пред съда по обвинение за пране на пари.

След отказа от доброволна екстрадиция предстои съдът в Испания, където двамата бяха арестувани по искане на България да се произнесе на две инстанции дали те да бъдат върнати у нас.

Седмица след ареста на семействата в курортно градче край Барселона двамата са били изправени преди Националния съд в Мадрид, който трябва да реши – да уважи ли европейската им заповед за арест, издадена за тях от българската прокуратурата. Съдът е постановил до края на екстрадиционната процедура те да останат под стража, за което България е била уведомена от Евроджъст, каза за БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Очаква се до дни пред съда да бъде изправен и Георги Семерджиев, в чийто дом бяха намерени Ветко и Маринела Арабаджиеви. Семерджиев първоначално бе задържан по издадена от Швейцария заповед за арест заради заведено срещу него дело за пране на пари и трафик на наркотици. Това искане обаче бе оттеглено, но България издаде заповед за арест заради укривателство на издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?