Арабска фирма влага 12 млрд. долара в турската енергетика

Анкара и Абу-Даби сключиха споразумение за разработка на въглищни находища в Южна Турция, където да се добива гориво за местните топлоелектроцентрали, предаде АФП в четвъртък. Сделката за влагане на 12 млрд. долара е подписана между компанията TAQA от Обединените арабски емирства и турската държавна компания EUAS.

Това е най-голямата инвестиция в турската икономика след подписаното споразумение с руската "Атомстройекспорт" за строежа на атомна централа в Аккую за около 20 млрд. долара.

Според договорката партньорите в проекта ще модернизират и увеличат мощностите на съществуващите в региона електростанции, които сега имат блокове с 1400 МВ мощност, и ще построят още няколко ТЕЦ-а близо до въглищните шахти в региона Афшин-Албистан. Очаква се общата добавена мощност на електростанциите да е 8 200 мегавата.

Изданието припомня, че в последно време Анкара се е активизирала в строежа на електростанции и след проекта за АЕЦ "Аккую", води преговори с Китай, Япония, Южна Корея и Канада за нов проект и не е изключено да се построят още две ядрени централи в Турция.

Споделяне

Още от Бизнес