Арабската лига поиска от ООН график за изтегляне на чуждите сили от Ирак

Съветът за сигурност на ООН да определи график за изтеглянето на всички чуждестранни войски от Ирак, поиска Арабската лига в неделя, предаде Ройтерс. Външните министри на страните от Арабската лига се събраха, за да подготвят срещата на високо равнище на организацията, насрочена за 28-20 март в саудитската столица Рияд.

Генералният секретар на организацията Амр Муса изброи основните условия за преодоляване на кризата в Ирак. Арабската лига настоява още да се разпределят честно държавните приходи в страната и за разпускане на всички милиции.

Муса предложи тези изисквания да се запишат в обвързваща резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която всички иракчани и страните, имащи роля в Ирак, да зачитат и спазват.

Изработването на график за оттегляне на американските военнослужещите, които са основната част от международните сили в Ирак досега бе отхвърляно от Вашингтон, припомня Ройтерс.

Призивът идва в момент, в който британските и американските военни части с помощта на иракски войски извършиха паралелни акции в Басра и шиитското предградие на Багдад – Садр. Действията идват след изявленията на иракския премиер Нури Малики, че ще бъдат помилвани  онези бунтовници, които са готови на диалог. Останалите ще бъдат сурово наказани.

При неделните акции бяха обискирани домове за нелегално придобито оръжие.

Въпреки това политическата обстановка в Ирак остава нестабилна и в неделя в страната  отново имаше жертви на нападения. Иракски журналист бе убит пред дома си в западната част на Багдад. При тридневна операция в провинция Салах ад Дин, северно от Багдад, са задържани над 50 бунтовници, а трима са убити. Жена беше ранена при задържане на трима предполагаеми бунтовници в джамия в Багдад. При сблъсъци в Мосул в неделя бяха убити двама полицаи, а трима бяха ранени. Жертва на бомба в столичен квартал стана служител на реда.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?