Арабската лига разреши военна подкрепа за сирийските бунтовници

Арабската лига призна правото на всяка от своите страни членки да оказва военна помощ на сирийските бунтовници във войната срещу режима на Башар Асад, съобщи Франс прес. 

Участниците в срещата на върха в Доха посочват, че са важни усилията за намиране на политическо решение на кризата, но отбелязват, "че всяка страна членка им право да доставя всички средства за самоотбрана, включително военни, в помощ на съпротивата на сирийския народ и на Свободната сирийска армия (ССА).

 

Подалият оставка лидер на опозиционната Сирийската национална коалиция Муаз ал Хатиб и временният "министър-председател" Гасан Хито участват във форума в Доха, заемайки мястото, отредено на Сирия.

 

Участниците в срещата потвърдиха в резолюцията си, че "мястото на Арабска република Сирия в Арабската лига, в нейните организации и специализирани съвети се предоставя на Националната коалиция на сирийската опозиция до свикването на избори за ново правителство" в страната.

 

Според представител на Лигата Ирак и Алжир са изразили резерви, а Ливан се е дистанцирал от резолюцията, даваща право за военна подкрепа на опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?