Арабската лига ще сформира обща армия за борба с тероризма

Държавните глави от Арабската лига, събрани на среща в Египет, постигнаха принципно съгласие за създаване на обща военна сила, която да действа по-специално срещу "терористични групировки". Това заяви днес египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, предаде Франс прес.

Президентът не уточни характера на бъдещата военна сила, нейните цели и състав, отбелязва АФП. "В най-скоро време началниците на генералните щабове на армиите от страните членки на Лигата ще се съберат, за да обсъдят подробностите", посочи Ас Сиси, цитиран от ТАСС.

Според представители на министерството на отбраната на Египет, военното обединение ще се сформира от 40 хил. души, като не всички държави от Арабската лига ще предоставят свои военнослужещи за поддръжка на бойно самолети, кораби и бронетранспортьори. Щабът на командването на армията се очаква да е в Кайро или Рияд, предаде АП.

Изявлението бе направено в момент, когато коалиция от десетина арабски държави начело със Саудитска Арабия обстрелва от четвъртък в Йемен позициите на шиитското опълчение хуси, съюзено с Иран, което окупира голяма част от страната, след като прогони избраните власти. Арабските лидери виждат в тази военна операция "тест" за бъдещата си единна войска, посочва френската агенция.

Двайсет и един присъстващи или представени в Шарм ел Шейх държавни глави от общо 22 членуващи в Лигата, сред които е и палестинският водач Махмуд Абас, подкрепиха резолюция за създаването на новата военна сила. Документът бе предложен от Египет, чийто президент вече от месеци пръв сред арабските лидери настояваше за формиране на съвместна войска. Столът на Сирия бе празен, пояснява АФП.

Арабската лига неведнъж е изтъквала "настоятелната необходимост" от такава сила "за борба срещу терористични групировки", най-вече "Ислямска държава".

"Генералният секретар на Арабската лига съгласувано с председателя на срещата на върха (Ал Сиси)" ще възложи на група, наблюдавана от началниците на генералните щабове, да проучи за един месец "всички аспекти" на бъдещата съвместна войска и "да направи препоръки за процедурите, механизмите и бюджета ѝ", се казва в резолюцията, цитирана от АФП.

Военната операция в Йемен ще продължи до пълна капитулация на бунтовниците шиити, заявяват още в заключителния си документ участниците в срещата, цитирани от ТАСС.

Още от Свят

Каква е причината за срива на Търговския регистър?