Арабски фонд дава 65 млн. долара заем на Египет

Арабският валутен фонд (АВФ) съобщи, че ще отпусне кредит от 65 милиона долара на Египет, за да подпомогне търговията на страната с другите арабски държави, тъй като политическата нестабилност заплашва Кайро с криза в платежния баланс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в неделя.

Кредитната линия ще бъде отпусната чрез програма на АВФ за финансиране на търговията посредством централни банки и други финансови институции в района, съобщи фондът.

 

Дефицитът в платежния баланс на Египет достигна 11 милиарда долара през първите девет месеца на финансовата 2011-2012 година, което е повече от два пъти над равнището отпреди година заради силно ограничения приток на капитали.

 

Кайро търси финансово съдействие от множество международни институции. През февруари египетски представители съобщиха, че са поискали по 500 млн. долара от АВФ и Африканската банка за развитие, един милиард долара от Световната банка и 660 млн. долара от Европейския съюз. Помощта обаче се бави, отчасти поради предпазливостта на дарителите при неясните политически перспективи в Египет.

 

Арабският валутен фонд е основан от Арабската лига през 1976 г. в Абу Даби. В него членуват 22 арабски страни, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес