Арабски принцеси са осъдени заради трафик на хора

Хотелът, в който принцесите са държали като роби прислужниците си

Белгийски съд осъди осем жени от управляващото в Абу Даби кралско семейство Ал Нахиян на 15 месеца затвор условно заради трафик на хора и унизително отношение към техни прислужници, предадоха световните агенции в петък.

Жените - вдовицата на шейх и седемте ѝ дъщери, са осъдени задочно на затвор и всяка от тях трябва да плати глоба от по 165 000 евро.

Принцесите са обвинени в това, че по време на техен престой в луксозен белгийски хотел през 2007 и 2008 г. довели със себе си над 20 души прислуга, към които се отнасяли като с роби.

Подсъдимите обаче били оправдани по обвиненията в нечовешко отношение, понеже не били установени нарушения на белгийското трудово законодателство, тъй като семейството не било пряк работодател на работниците.

Жените отхвърлят всички отправени им обвинения и не се явиха в съда. Техният адвокат Стивън Монод заяви, че защитата е доволна, че след близо 10 години делото най-сетне е приключило. Той обаче не можа да каже дали клиентките му ще платят наложените им санкции.

Делото започна след човек от прислугата избягал от хотела, в който принцесите били наели цял етаж от луксозни апартаменти, и подал сигнал в белгийската полиция. От показанията на домашните прислужници станало ясно, че е трябвало да бъдат на разположение на господарките си денонощно, без нито ден почивка в продължение на година. Били принудени да спят на пода, не им било разрешавано да напускат сградата на хотела и се  хранели с остатъците от храната на принцесите.

Заради юридически пречки разглеждането на делото отнело девет години.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?