Арабски журналисти напуснаха пресконференция на Пауъл в Багдад

Арабски журналисти напуснаха демонстративно пресконференция на американския държавен секретар Колин Пауъл в Багдад в знак на протест срещу смъртта на двама свои иракски колеги - репортер и оператор от телевизия Ал Арабия, застреляни в четвъртък от американски войници, предаде Ройтерс.

Още при влизането на Пауъл в залата в багдадския Конгресен център един от арабските журналисти прочете декларация, в която изтъкна, че след една година окупация, американците все още не са гарантирали сигурността на Ирак. Той настоя за открито разследване на вчерашния инцидент и поиска американските сили да гарантират безопасността на журналистите, които работят в Ирак. Няколко секунди по-късно над 20 души излязоха от залата.

Пауъл заяви, че съжалява за всеки отнет живот, независимо дали на журналисти, коалиционни войници, мисионери или обикновени иракчани.

По-рано държавният секретар, който пристигна изненадващо на посещение в Ирак, заяви пред стотици американски войници и обикновени граждани, че войната е отървала страната от "ужасен диктаторски режим". Той подчерта, че Ирак и съседите му вече не трябва да се страхуват от химическия арсенал на Саддам. Преди това Пауъл се срещна с гражданския администратор на Ирак Пол Бремър.

На 20 март се навършва една година от началото на водената от САЩ военна операция срещу режима на бившия иракски президент Саддам Хюсеин.

Споделяне

Още от Свят