Арабските лидери против големи промени в мирния план за Близкия изток

Арабските правителствени и държавни глави, които ще се срещнат във вторник с американския президент Джордж Буш в египетския курорт Шарм ел Шейх, са приели декларация от 12 точки, в която наред с другото се призовава за напредък в мирния процес между Израел, от една страна, и Сирия и Ливан, от друга. Това съобщи излизащият в Лондон арабски вестник Аш Шарк ал Аусат, цитиран от ДПА.

На форума ще присъстват египетският президент Хосни Мубарак, саудитският престолонаследник принц Абдула бин Абдул Азиз, йорданският монарх Абдула Втори, кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа и палестинският премиер Махмуд Абас. Според арабски дипломати лидерите на Сирия и Ливан не са поканени по настояване на Вашингтон.

Представители на арабски дипломатически кръгове посочиха още, че в документа се настоява Вашингтон да предостави гаранции, че няма да позволи под натиска на Израел да бъдат направени съществени промени в т.нар. "пътна карта" за Близкия изток. Освен това в документа се изразява тревогата на арабските страни заради политическия вакуум и липсата на сигурност в Ирак и се призовават американските и британските сили да се изтеглят от страната веднага, след като приключат с издирването на членове на бившия режим и на оръжия за масово поразяване.

Американският държавен секретар Колин Пауъл пристигна в Египет в рамките на подготовката за американско-арабската среща на върха, съобщиха АФП и Ройтерс. По-късно днес се очаква той да се срещне с египетския външен министър Ахмед Махер.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?