Арабските страни едва ли ще скъсат с България, смята британски експерт

Страните от Арабската лига едва ли ще последват призива на Либия за прекъсване на дипломатическите и икономически връзки с България, коментира за сайта Кафене.нет доктор Мохамед Абдел Рахман от британския Институт за Близкия изток.

Според експерта Либия и полк. Муамар Кадафи са напълно компрометирани в очите на повечето арабски държави. Той обаче не изключи възможността Триполи да прекъсне едностранно дипломатическите връзки с България, за да успокои духовете вътре в страната. Д-р Рахман обясни, че режимът в Либия е подложен на силен натиск от страна на семействата на заразените с вируса на СПИН деца, които настояват за скъсване на дипломатическите връзки и изгонване на всички български граждани от страната. Към момента в Либия има близо 6 хиляди българи, които работят там.

Експертът припомни, че населението в района на Бенгази е враждебно настроено към полк. Муамар Кадафи и използва всеки удобен случай, за да демонстрира своята неприязън.

В същото време, в самата Арабска лига трудно може да бъде постигнат консенсус по въпроса за отношението към случая с шестимата медици, тъй като между държавите членки има остри разногласия. Спациалиски по въпросите на арабския свят припомнят, че неотдавна полк. Кадафи се опита да организира атентат срещу кралското семейството на Саудитска Арабия, което подрони силно авторитета му в целия регион.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?