Арабските страни от Съвета за сътрудничество в Залива слагат край на кризата с Катар

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани емир на Катар

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман откри годишната среща на върха на шестта арабски страни от Съвета за сътрудничество в Залива с призив за единство срещу Иран. Лидерите на страните членки подписаха споразумение, което слага край на дипломатическия спор с Катар, съобщи ДПА.

"Днес се нуждаем отчаяно от това да обединим усилията си, за да се изправим пред предизвикателствата, които ни заобикалят", каза той в телевизионно обръщение.

"Те включват заплахите, които представлява ядрената програма на иранския режим и програмата за балистични ракети, както и подривните и деструктивни проекти на неговите марионетки", добави Мохамед бин Салман.

Страните членки на Съвета - Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия, подписаха споразумение за прекратяване на дипломатическата криза с Катар.

"Усилията (на Кувейт и САШ) ни позволиха да постигнем споразумение по декларацията от Ал Ула, която ще бъде подписана на тази среща на върха, където ще потвърдим солидарността и стабилността в Залива", каза саудитският принц, цитиран от Франс прес.

То предвижда нормализация на отношенията, снемане на блокадата, отваряне на въздушното пространство и морските и сухопътни граници с Катар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?