Арафат бе погребан в Рамала сред екзалтирано палестинско множество

В силно емоционална атмосфера, създадена от екзалтираното множество палестинци, Ясер Арафат бе погребан в петък преди залез слънце в главната си квартира Мукатаа в Рамала, на Западния бряг, предадоха световните агенции. Мюсюлмански духовници отправиха молитви и прочетоха стихове от Корана, след като направеният от мрамор и камък ковчег бе спуснат в гроба.

Арафат бе погребан в пръст, донесена от Ерусалим. В гроба бе посипана и земя, пренесена с хеликоптер от Египет, където е роден.

Палестинците подчертават, че гробът е временен. Те се надяват да изпълнят някой ден желанието на своя исторически лидер да бъде погребан на Храмовия хълм в Ерусалим, където е разположена третата по значение светиня за мюсюлманите - джамията Ал Акса.

Израел обаче категорично отказа палестинският лидер да бъде погребан в Ерусалим, като по-рано израелският министър на правосъдието каза, че там са "погребани юдейските царе, а не арабски терористи".

Обвитият в палестинския национален флаг ковчег с тленните останки на Арафат пристигна от Кайро, където в петък сутринта се състоя траурната церемония, на която високопоставени държавни и правителствени представители от цял свят се простиха с Арафат.

Изнасянето на ковчега от хеликоптера стана след 25-минутна борба на силите за сигурност с обградилата машината многохилядна тълпа.

Полицейски джип най-сетне успя да разчисти път сред множеството, по който бе пренесен ковчегът, докато тълпата се опитваше да го достигне и докосне. Пътуващите с хеликоптера палестински лидери, сред които новият лидер на ООП Махмуд Абас, дълго време не можаха да отворят вратата и да слязат.

С хеликоптера в Рамала дойдоха и представители на египетското ръководство.

Палестинските сили за сигурност не успяха да възпрат многохилядното множество, което се втурна към хеликоптера още с кацането му. Палестинските сили за сигурност дълго и безуспешно се опитваха да разпръснат тълпата, като стреляха във въздуха.

Четирима души бяха ранени при стрелбата, а медицински екипи влязоха в комплекса, за да им окажат помощ.

По-късно въоръжени полицаи се качиха върху ковчега, който бе транспортиран с джип до гроба.

Тълпата непрекъснато скандираше лозунги в памет на Абу Амар (Ясер Арафат). Присъстващите десетки хиляди палестинци държаха в ръце негови снимки, развяваха национални знамена, скандираха и стреляха във въздуха. Много хора бяха дошли с портрети на Жак Ширак в знак на благодарност за положените от френския президент грижи за Арафат, който почина в четвъртък в парижка военна клиника.

Преди пристигането на хеликоптера с ковчега на Арафат мнозина проникнаха в Мукатаа и се покачиха по стените на комплекса, за да отдадат последна почит на човека, който олицетворяваше техния стремеж за независима палестинска държава.

Висшият сътрудник на Арафат Таиб Абдел Рахим призова множеството в комплекса да спре да скандира, защото погребението се наблюдава в цял свят.

Ликът на Арафат е окачен на сградите и на стъклата на автомобилите на Западния бряг и в ивицата Газа, а повечето хора бяха сложили черно-бели кафии, като тази на починалия палестински лидер.

Стотици се бяха качили на покриви и балкони в град Газа с надеждата да зърнат идващия от Египет хеликоптер с тленните останки на Арафат.

От съображения за сигурност израелската армия е блокирала целия Западен бряг и не допуска преминаването на палестинци от Газа.

В Ерусалим стотици палестински младежи влязоха в сблъсъци с израелската полиция, която не ги допусна да присъстват на петъчната молитва в джамията Ал Акса поради опасения от безредици.

Бъркотия и суматоха на траурната церемония в Кайро

Не по-малка суматоха съпътства и траурната церемония за палестинския лидер Ясер Арафат, която включваше смирени молитви и тържествено шествие в Кайро.

В петък сутринта високопоставени арабски и чуждестранни ръководители се събраха в специална шатра, за да изразят съболезнованията си. Самата церемония се проведе във военния клуб Ал Галаа, недалеч от международното летище в Кайро. България бе представена от вицепрезидента Ангел Марин.

Покритият с палестинското знаме ковчег на Арафат бе пренесен с катафалка от болницата Ал Галаа до съседната джамия, където висшият сунитски духовник шейх Мохамед Сайед Тантауи произнесе молитва, като поиска божията и на всички мюсюлмани прошка за Арафат.

Траурната церемония приключи с неудобства за мнозина, като министър-председатели, външни министри и други сановници бяха оставени да издирват колите си по улиците, предаде Ройтерс.

"Беше пълна бъркотия", каза представител на арабска държава, въртейки се край пътя, след като ковчегът с тялото на палестинския лидер пристигна в базата на египетските ВВС, за да отлети за Рамала.

Процесията започна с военна точност, но след като каченият на оръдеен лафет ковчег измина краткия път до военната база по улиците на Кайро, организацията се разпадна, коментира Ройтерс.

Все пак, добавя агенцията, в египетската столица не се стигна до хаос като този в Рамала.

Арабски представители казаха, че в Кайро един външен министър на арабска държава не бил допуснат да влезе във ВВС базата заедно с процесията, въпреки че генералният секретар на Арабската лига Амр Муса обяснявал на охраната кой е този човек.

Висш западен представител съобщи, че няколко ВИП лица също не били допуснати до военната база, докато охраната не забелязала сред тях сирийския президент Башар Асад. "Бяхме третирани като тълпа, докато най-сетне един охранител разпозна Башар Асад и ни пусна", разказа представителят. Той каза по повод 12-минутната церемония: "Съвършено напразно бихме целия този път".

В бъркотията френският външен министър Мишел Барние бе застанал до една стена, за да се обади по телефона, докато антуражът му чакаше транспорт. Помощник-държавният секретар на САЩ Уилям Бърнс се опита да си проправи път сред задръстване от лимузини, но охраната му го прикани да остане на тротоара.

Неколцина външни министри се мотаеха по тревната ивица в средата на пътя, сред които турският пръв дипломат Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

"Животът на Ясер Арафат беше такъв, смъртта му също трябва да бъде такава", каза високопоставен служител от арабска държава, намеквайки за привързаността на Арафат към сложни административни структури, които създаваха затруднения и за най-близките му сътрудници.

Фарук Кадуми, новоизбраният лидер на организацията Ал Фатах и Махмуд Абас, председател на Изпълнителния комитет на ООП, приемаха заедно с племенника на Арафат, палестинският постоянен представител в ООН Насър Ал Кидуа, съболезнованията на представителите на повече от 50 страни.

Сред присъстващите в шатрата бяха египетският президент Хосни Мубарак, йорданският крал Абдула Втори, саудитският престолонаследник Абдула, сирийският президент Башар ал Асад, алжирският държавен глава Абделазиз Бутефлика, султанът на Бруней Муда Хасанал Болкиах, президентът на Южна Африка Табо Мбеки, върховният комисар на ЕС за външната политика Хавиер Солана, папа Шенуда Трети, глава на египетската копска църква.

На траурната церемония западните страни бяха представени на равнище външни министри.

Според ислямския канон вдовицата на Ясер Арафат Суха не присъстваше на траурната церемония и изчака приключването ѝ в компанията на съпругата на египетския президент Мубарак.

Телевизионните зрители, следящи траурната церемония на Ясер Арафат в Кайро, имаха редкия шанс да зърнат 9 - годишната му дъщеря Захуа, ридаеща до майка си Суха, съобщава Асошиейтед прес.

Египетската държавна телевизия - единствената, на която бе разрешено да снима церемонията - не пропусна този емоционален момент.

Захуа, което означава "гордост", е името на майката на Арафат.

През последните пет години жената и дъщерята на Арафат живееха в Тунис и Париж.

ББС съобщава, че през нощта са извършени приготовленията за гроба, разположен под дървета в близост до останките на разрушени сгради около резиденцията на Арафат в Рамала, където той през последните две години и половина живя в принудителна изолация, наложена от израелските власти.

Заради погребението на Арафат само в Източен Ерусалим са разположени около 5000 полицаи. Израелските сили за сигурност са поставени в най-високата степен на готовност, каквато е била обявена миналата година по време на иракската война.

Комплексът джамии, които са светини за мюсюлманите, се намират на Храмовия хълм, който е свят и за юдеите, защото там бил построен Соломоновият храм.

Хизбула се готви да бомбардира Израел със самолети

Лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала заяви в петък, че неговите хора могат да бомбардират Израел от самолети, предаде Асошиейтед прес.

Шейх Насрала говори на митинг в долината Баалбек, смятана за крепост на бойците от радикалното движение. Той припомни, че в неделя Хизбула е изпратила над израелска територия безпилотен разузнавателен самолет и добави: "Такъв самолет може да бъде натоварен с 40-50 кг екзплозиви и ще е в състояние да порази всякаква цел - електростанция, военна база или летище."

Израел потвърди навлизането на безпилотния самолет в неговото въздушно пространство и заяви, че машината е била произведена в Иран, който покровителства Хизбула.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: