Арафат бил "болен от цироза"

Палестинският лидер Ясер Арафат почина от цироза на черния дроб, съобщи в сряда френският в. Монд който препечатва сензационното разкритие на в. Канар аншене.

"Да съобщиш пред широката общественост, че Арафат е бил болен от цироза, е все едно да кажеш, че е бил алкохолик. В създалата се ситуация обаче това не бе възможно", обяснява вестникът, цитирайки лекар от френската военна болница Перси, където за последно бе лекуван Арафат, който почина на 11 ноември.

Най-вероятно смъртта на Арафат е настъпила от комбинираното въздействие на множество фактори, а изпадането в кома било причинено от влошаване на състоянието на черния дроб или иначе казано - на цирозата, което довело и до кръвоизлива.

Поради липсата на официална информация за заболяването на Арафат, от известно време в арабския свят и сред палестинците упорито се носи слухът, че Арафат бил отровен от Израел или че бил болен от някаква "срамна болест", като СПИН.

Арафат не е консумирал алкохол, твърди обаче вестникът, и заболяването на черния му дроб не е свързано с пиянство. Пред последните три години от живота си, изолиран в резиденцията в Рамала, Арафат не е получавал квалифицирана медицинска помощ, а цирозата е обратима само в ранния стадий, смятат лекари.

Вестникът посочва, че от момента на постъпването на Арафат в болницата, лекарите са заподозрели сериозни проблеми с черния дроб и са го настанили в хематологично отделение. Скоро бяха отхвърлени предположенията, че Арафат е болен от левкемия, но се изяснило, че черният му дроб е в много лошо състояние.

Френският министър на външните работи Мишел Барние потвърди Във вторник, че семейството на Арафат има право на решение относно лекарската тайна, която важи с еднаква сила както за известните личности, така и за обикновените хора. Барние подчерта, че медицинското досие на Арафат ще бъде предадено, според действащото законодателство, на правоимащите, които го изискат.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?