Арафат отстъпи на премиера контрола върху полицията

Палестинският премиер Ахмед Корая оттегли оставката си след 10-дневен спор с палестинския лидер Ясер Арафат кой да контролира силите за сигурност и тайните служби.

Той подаде оставка на 17 юли, но Арафат я отхвърли. Във вторник палестинският президент се съгласи да даде на Корая пълна власт над полицията и службата за вътрешна сигурност, предаде АФП.

Кризата започна в началото на месеца с яростни протести на активисти в ивицата Газа, които настояваха за реформи в палестинската администрация. Скандалът се ожесточи, когато Арафат назначи племенника си за шеф на сигурността в Газа. Под натиска на протести и въоръжени сблъсъци той бе принуден да го върне обратно на поста шеф на военното разузнаване.

Министрите от кабинета, които участваха в разговорите във вторник, казаха, че Арафат се е съгласил да предаде на Корая контрола върху полицейските сили. Кореспондентите обаче отбелязват, че такива неща Арафат е обещавал и преди, но никога не ги е изпълнявал.

По- сериозните органи на силите за сигурност - разузнаването и националните служби за сигурност, остават твърдо под контрола на Арафат.

Ключов съветник на Корая каза, че Арафат се съгласил да се придържа към "базисния закон", палестинската конституция, която предвижда вътрешната сигурност да е към вътрешния министър, който е подчинен на министър - председателя.

Запитан за трансфера на правомощия, Корая отговори: "Ние не се състезаваме за власт". Според неговия съветник, обаче, Арафат се е предал. "Много скоро ще видите реални промени", каза той, цитиран от Си Ен Ен.

Макар през последните дни Корая да твърдеше, че няма криза, обвиненията за корупция към Арафат и неколкократният отказ на Корая да оттегли оставката си, предизвикаха безпрецедентен натиск срещу лидерството на Арафат.

Палестинският лидер каза през уикенда, че премиерът има пълното право да предлага каквото иска и което е удобно за него. "Аз ще подкрепя всичко, което той реши. Аз напълно и изцяло му се доверявам", заяви Арафат.

Въпреки това обаче палестинци подпалиха полицейско управление в Зуайда близо до град Газа, а друга група превзе правителствен офис в Хан Юнис.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан миналата седмица нарече случващото се в автономията "сериозна криза" и каза, че Арафат трябва да се вслуша в останалите палестински ръководители и да осъществи реформи.

Битките в Палестинската автономия бяха окачествени от наблюдатели като битки за власт и подялба на позиции преди планираното оттегляне на Израел от Газа и Западния бряг.

Споделяне

Още от Свят