Арагон иска вдигане на мораториума за български и румънски работници

Представителят на правителството на автономната испанска област Арагон Хавиер Фернандес се ангажира да поиска от министъра на труда и социалните грижи на Испания Хесус Калдера Санчес-Капитан да бъде вдигнат мораториумът за български и румънски работници, пише в електронното си издание в. "АБС”.

Искането ще бъде повдигнато в отговор на настояването на селскостопански организации в областта. Тази година по време на кампанията по прибиране на реколтата, те се оплакаха от липса на работна ръка и невъзможността да наемат имигранти, въпреки безработните българи и румънци в района.

Хавиер Фернандес се срещна в понеделник с представители на аграрни организации и социални служители, за да анализират заедно последната селскостопанска кампания и да започнат да планират работата за догодина. Мнозинството от присъстващите подчертаха необходимостта да бъде вдигнат мораториумът, който по принцип би трябвало да бъде в сила до 1 януари 2009 година, отбелязва всекидневникът.

На срещата беше постигнато съгласие фермерите и техните организации да планират навреме нуждите от работна ръка, за да избегнат проблемите с наемането на работници, когато настъпи сезонът. Участниците бяха единодушни, че наемането на работници в родните страни на имигрантите и планирането на необходимата квота работници в даден сектор на икономиката са "основни инструменти" за осигуряване на необходимата работна ръка.

Миналата година поради недостиг на работници за прибиране на плодовете и зеленчуците някои фермери бяха принудени да наемат имигранти с нередовни документи, се казва в публикацията. Това им създаде неприятности с властите и затова те настояват администрацията да предприеме по-ефикасни мерки. Според тях няма никакъв смисъл да се разрешава на имигрантите да пребивават в страната, без да им се дава законна възможност да работят.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?