Арбитражът позволи на Дария Клишина да участва в игрите

Дария Клишина

Спортният арбитражен съд уважи жалбата на руската състезателка лекоатлетка Дария Клишина и тя ще може да участва в квалификациите на скок на дължина на олимпийските игри във вторник.

В изявлението на съдът обяви, че Клишина отговаря на изискванията на международната федерация по лека атлетика (IAAF).

Руската лекоатлетка, която живее и тренира в САЩ, бе единствената от 68-те руски лекоатлети с покрит норматив, която беше допусната до участие в Рио.

В събота обаче международната атлетическа асоциация (IAAF) ѝ наложи повторна забрана "заради получена нова информация" от комисията "Макларън", която разследва скандала с руските атлети.

Забраната за Клишина е била наложена заради подозрение, че допингпробите ѝ са манипулирани, тъй като в пробата ѝ с урина е открита ДНК на двама човека. В неделя Клишина бе изслушана от арбитража и е успяла да ги убеди, че случилото се не е по нейната вина.

"Удовлетворени сме от това решение. Сега тя трябва да се успокои и да участва във вторник. За нея е много трудно, подготовката ѝ бе прекъсната. Решението е обективно, човек не трябва да бъде наказан за нещо, което не е направил", коментира руският спортен министър Виталий Мутко.

Споделяне

Още от Рио 2016

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?