Арбитражът в Хага присъди първи компенсации за анексирането на Крим

Руски военни окупират Крим през март 2014 г. Сн. BSNews

Арбитражният съд в Хага задължи Русия да изплати 159 млн. долара на 18 украински компании и едно физическо лице за загубени активи в Крим. За това съобщи в в четвъртък украинската компания "Нафтогаз", както и телекомуникационната компания "1+1", които са подали съдебния иск.

Става дума за първо решение на съда, съгласно което Русия трябва да изплати компенсации за анексирането на Крим.

В определението на съда се посочва, че Русия е отговорна за нарушаването на правата на украински инвеститори от 21 март 2014 г., когато руският президент Владимир Путин подписа указ за анексирането на Крим.

През лятото на 2017 г. Постоянният арбитражен съд потвърди своята юрисдикция по делото за имуществените отношения в Крим. Москва не призна тази юрисдикция и започна да игнорира заседанията.

След изслушвания по същество на 5 и 6 октомври 2017 г. съдебният състав покани страните да предоставят допълнителни писмени обяснения. Ищците представиха своите обяснения заедно, а ответникът в лицето на Русия – не.

Делото в Хага беше заведено от "Нафтогаз" и негови дъщерни компании през октомври 2016. Искът беше за 8 милиарда долара.

След анексирането на Крим активите на "Черноморнефтегаз", "Укртрансгаз" и други компании бяха национализирани и на тяхна база бяха основани местни компании под контрола на Руската федерация.

Споделяне

Още от Свят