Арбитражна комисия ще контролира партийния елит в новата дясна партия с Костов

Новата дясна партия, която създават отцепилите се от СДС депутати и гражданското сдружение "Диалог", ще създаде и арбитражна комисия, която ще изпълнява контролни функции. Това е залегнало в проекта на партиен устав, обявен в събота от учредителите на новата формация.

Необходимостта от граждански контрол върху партийния елит на новата дясна партия бе обоснована на срещата преди три седмици във ВИАС, когато бе решено да започне подготовката за нейното учредяване.

Новата организация ще бъде изградена като съюз между общински организации и централен апарат, без областни структури.

В проектоустава е предвиден и статут на симпатизанти, освен на редови партийни членове.

Запазва се обещанието да се прекрати съвместяването на местни партийни длъжности и депутатски мандати. Депутатите на новата партия не могат да са общински партийни лидери, но могат да се избират в централното ръководство на формацията.

Най-вероятно в устава на партията няма да се запише санкцията изключване, обявиха Веселин Методиев, д-р Петър Москов и Васил Паница, които информираха медиите след семинара в Банкя на депутатите от ОДС, клуб "Диалог" и инициативния форум за създаването на новата партия.

В устава ще бъде записано още, че само по един ковчежник на централно и на местни нива ще събира даренията за партията. Никой освен тях няма да има право да събира пари, като ковчежниците няма да могат да заемат други партийни длъжности.

За организацията на учредителното събрание на новата дясна партия през май е избран Национален опорен екип, в който влизат Иван Костов, Екатерина Михайлова, Нено Димов, Васко Василев и Гроздан Караджов. Към тях ще има 6 помощни регионални опорни екипа и 3 градски в София, Пловдив и Варна.

Споделяне

Още от България