Арендаторите на ниви получиха право на пръв купувач

Арендаторите на ниви получиха право на пръв купувач

Парламентът прие на първо четене да се въведе правото на пръв купувач в полза на арендаторите и наемателите на земеделски земи по дългосрочни договори над четири години. Така ако собственикът на нивата реши да я продава, той ще е длъжен първо да я предложи на арендатора си, предвиждат одобрените в четвъртък промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев от ГЕРБ.

Против поправките се обявиха от “Синята коалиция“, според чиято депутат Михаил Михайлов коментира, че с предложените изменения се нарушава правото на свободно договаряне. Той посочи, че ако корекциите останат в този си вид, ще бъде внесено искане в Конституционния съд за обявяването им за противоконституционни.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че ще гласува "против" законопроекта, защото е отстъпление от правото на собственост. ДПС обаче ще го подкрепят, тъй като, за да има модерно земеделие, трябва да бъдат уредени поземлените отношения, но не в полза на някоя група, посочи Юнал Тасим.

Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че има интерес да се стимулира ускорената комасация на земята и затова подкрепя идеята за право на първо предложение за продажба на арендатора, но при условие, че процедурата е направена така, че да не се нарушават правата на собственика. Той посочи, че ще предложи цената, на която ще бъде продадена земята, да не може да бъде по-ниска от цената, на която е бил поканен да я купи арендаторът.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подкрепи предложението на Танева, Гюзелев и Аврамов, но също отбеляза, че текстовете трябва да бъдат прецизирани между първо и второ четене. Според нея трябва да има законови механизми, които да не допускат обработваема площ да пустее, тъй като собствениците ѝ нямат желание да я обработват. Нека да създадем правната възможност хората, които имат квалификацията да обработват земя, да могат и да я притежават, призова Цачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България