Арест и осем обвинения за българина, манипулирал борсата в САЩ

38-годишният Недко Недев задържан у нас за 72 часа, предстои решение за екстрадиция

Арест и осем обвинения за българина, манипулирал борсата в САЩ

По искане на съдебните власти на САЩ в България е задържан 38-годишният Недко Недев, срещу когото федерален съд в Ню Йорк е повдигнал осем обвинения за подаване на фалшиви оферти за изкупуването на козметичната компания "Ейвън" (Avon) и шоколадовата фабрика "Роки Маунтийн" (Rocky Mountain), за борсови измами и такива по пощенски път, както и за кражба на самоличност, съобщиха от Върховната касационна прокуратура в петък.

Арестът на Недев е извършен предишния ден и задържането под стража е за 72 часа.
Материалите по преписката са изпратени на Софийската градска прокуратура за продължаване на екстрадиционното производство на обвинения, който е с двойно гражданство – българско и американско.

Срещу Недев е водено в САЩ разследване за компютърни измами и затова американските власти са поискали освен задържането му и извършване на претърсване и изземване от посочени адреси в София на вещи, които биха били относими към воденото от тях разследване. При обиска на трите адреса са иззети компютърни конфигурации и документи.

По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса като подавайки фиктивни търгови оферти за купуване на двете публични компании "Ейвън" и "Рок Маунтийн" е вдигнал изкуствено цените на акциите им и активността на купуването им.

Недев е обвинен, че е отправил фиктивна оферта за придобиване на "Ейвън" през публичната база данни на Комисията за ценни книжа и обмен на САЩ и е публикувал фалшиви прессъобщения, а след поскъпването на акциите е изтъргувал заетите позиции.

Офертата към козметичната компания привлече най-голямо внимание, когато на 14 май 2015 г. фирма с наименование PTG Capital Partners предложи да купи козметичната компания за 18.75 долара на акция, или със 181% премия спрямо последната цена на затваряне. Така книжата ѝ набързо поскъпнаха с 20 на сто.

Първоначално офертата на PTG изглеждаше правдоподобна, защото "Ейвън" беше обект на спекулации по сливане и придобиване, включително от фирмата с подобно наименование TPG Capital. Подозренията обаче се засилиха, когато се оказа, че PTG е неоткриваема, а в документите на фирмата има грешки и се имитира използвания от TРG изказ.

Фалшивото предложение за шоколадовата фабрика е скалъпено през декември 2012 г. чрез предполагаемо базираната в Лондон PST Capital Group Ltd. След това акциите на сладкарската компания поскъпнаха с 4.6%.

В допълнение на манипулирането на борсата, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на фирмата "Тауър Груп" (Tower Group), като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп. Обвинителите твърдят, че Недев е предприел стъпки в посока окуражаването на застрахователния подхолдинг на "Еврохолд България" АД – "Евроинс Иншурънс Груп", да подаде оферта за "Тауър" през 2014 г., след като той е купил акциите ѝ. Това доведе до поскъпването им с близо една трета. В крайна сметка по-късно базираната в Бермуда ACP Re Ltd закупи дружеството.

От "Евроинс иншурънс груп" заявиха, че ако обвиненията на американската прокуратура, които показват, че лицето Недко Недев се е отнесъл недобросъвестно към "Евроинс иншурънс груп" и нейните акционери се докажат, компанията ще проучи възможностите да предяви съдебен иск срещу  Недев"

По повдигнатите му в САЩ обвинения българинът може да получи до 20 години затвор.

"Ако манипулирате щатския пазар на ценни книжа чрез дезинформация и лъжи, независимо дали от Ню Йорк или България, както се твърди, че Недев е направил, ще бъдете подведени под отговорност", коментира адвокатът от Манхатън Прийт Барара, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?