Арест на директор и притеснения за сигурността спъват "Хуавей"

Арест на директор и притеснения за сигурността спъват "Хуавей"

Шеф на "Хуавей" (Huawei) е заплашен да бъде обвинен от САЩ в търговия с Иран, а амбициите на този китайски технологичен гигант да бъде лидер в телекомуникациите от следващо поколение се сблъскват с опасения за сигурността сред чуждестранни клиенти.

Австралия и Нова Зеландия не позволяват на "Хуавей Технолоджис" да е доставчик на петото поколение мрежи. Те се присъединиха към САЩ и Тайван, които ограничиха използването на технологиите от най-големия доставчик на телекомуникационно мрежово оборудван в света. Японската агенция за киберсигурност каза, че на "Хуавей" и на други доставчици ще им бъде забранено да участват в държавни поръчки.

Никой не е представил доказателства за нарушения на технологичната компания, която отрича да излага клиентите си на риск и от 2010 година има лаборатория към британското правителство, за да прави проверки за сигурност на продуктите си. На фона на нарастващото напрежение, свързано със китайските технологични амбиции и шпионаж, обвиненията към "Хуавей" застрашават способността му да се конкурира в една толкова деликатна област, а операторите на мобилни мрежи се готвят да инвестират милиарди долари.

"Това определено притеснява Huawei на този етап, тъй като има политически ъгъл, както и бизнес ъгъл, каза Никхил Бхатра, старши сътрудник в IDC.

Huawei не е обикновен доставчик на електроника. Компанията, основана през 1987 година от бивш военен инженер, е първата китайска технологична марка и национален шампион начело на сектор, който Пекин определя като част от усилията си за превръщането на страната в технологичен създател. Компанията разполага с най-големия бюджет в Китай за проучвания и развитие на стойност 89,7 милиарда юана (13 милиарда долара) през 2017 година - 10% повече, отколкото Apple, а чуждестранните клиенти могат да получат кредитиране на стойност няколко милиарда долара от официалната Китайска банка за развитие.

Това поставя Huawei в центъра на проблеми, свързани с технологичните аспирации на управляващата комунистическа партия, с конкуренцията със западните икономики и връзките между компании и правителствата, включително евентуално шпиониране.

Представителят на ЕС Андрус Ансип изрази загриженост, че китайските разпоредби, изискващи доставчиците на телекомуникационно оборудване да сътрудничат на разузнаването, ще включват евентуални задължителни "задни вратички" в компютърните или телекомуникационните системи.

Трябва ли да се притесняваме за Huawei и други китайски компании? Да, мисля, че трябва да се притесняваме, каза Ансип, който е заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за единния дигитален пазар.

Компанията казва, че е собственост на служителите и работи независимо. Тя отрича да произвежда оборудване, което позволява да се подслушва или че е контролирана от Комунистическата партия - позиция, която според критици, включително американски сенатори, е съмнителна в доминираната от държавата китайска система. Компанията отбелязва, че използва същите световни доставчици на компоненти като западните производители.

"Нито едно доказателство срещу компанията не е представено," посочи Huawei в писмени отговори на въпроси.

Компанията е "най-проверяваният продавач на телекомуникационно оборудване," се посочва в изявлението. Тя отбелязва, че чуждестранни представители редовно я посещават, за да видят "колко много сме постигнали, за да ги уверим в безупречността на нашата технология."

"Хуавей", чиято централа се намира в потънал в зеленина комплекс в Шънджън, близо до Хонконг, работи по 5G технологията от 2009 година и е един от големите доставчици на технологията заедно с шведската "Ел Ем Ериксон" (LM Ericsson) и финландската "Нокиа Корп" (Nokia Corp).

Компанията, чиято технология се оказва приета, се готви да спечели милиарди долари от продажби и лицензионни такси.

5G технологията обещава повече от по-бързи мобилни услуги. Тя е проектирана да подкрепи широки мрежи от устройства - от свързани с интернет коли и медицинско оборудване до заводски роботи и ядрени централи. Прогнозите са, че годишните продажби на 5G оборудване ще достигнат 11 милиарда долара до 2022 година според "Ай Ейч Ес Маркит" (IHS Markit).

Това прави технологията по-политически деликатна, повишава евентуалните разходи при нарушаване на функционирането на системите за сигурност и изисква по-голямо доверие в доставчиците.

Дори минимален риск може да дисквалифицира някой доставчик, казва Андрю Китсън, който ръководи проучванията за технологичния сектор за "Фич Салюшънс" (Fitch Solutions).

Китсън обаче вижда икономически мотиви заради обвиненията срещу "Хуавей". Според него много от обвиненията идват от американски и европейски доставчици, които губят пазарен дял заради китайските си конкуренти.

Никога не е имало истинско доказателство, каза Китсън.

Трябва само да направят няколко намека, за да накарат други правителства да са нащрек и да мислят, да изчакват, дори да няма доказателство, рисът е прекалено голям, допълни той.

"Хуавей" понесе нов удар на 1 декември, когато главният финансов директор на компанията Мън Ванчжоу бе арестувана във Ванкувър по обвинения на САЩ, че е излъгала банки за трансакции с Иран.

"Хуавуй" е политически по-важен от "Зет Те И Корп" (ZTE Corp.), негов китайски конкурент, който почти беше изваден от бизнеса, след като Вашингтон му забрани да купува американски технологии заради износ към Иран и Северна Корея. Президентът Доналд Тръмп върна достъпа на ZTE до американския пазар, след като компанията плати 1 милиард долара глоба, смени ръководството си и нае избрани от САЩ служители за контрол.

Това няма да стане с "Хуавей", който е ключът към аспирациите на Пекин да бъде световен лидер в 5G технологиите, посочи в доклад "Евразия Груп" (Eurasia Group). Според доклада китайските лидери биха възприели всеки опит за контролиращи действия, подобни на тези с ZTE, като равносилно на открита технологична война.

Американският бизнес на "Хуавей" се изпари след доклад на Конгреса от 2012 година, в който компанията и ZTE са определени като заплаха за сигурността. Същата година Австралия забрани на компанията да участва в търга за националната високоскоростна широколентова мрежа.

Тайван, самоуправляващият се остров, за който Пекин твърди, че е негова територия и редовно заплашва да го нападне, наложи ограничения на Хуавей и други китайски телекомуникационни технологии през 2013 година. Депутатите обсъждат разширяване на контрола.

"Хуавей" има доставки за мобилни оператори в Азия, Африка и Европа. Компанията посочи, че обслужва 45 от 50-те най-големи световни телекомуникационни оператора. Глобалните ѝ продажби за 2017 година са нараснали с 16% до 604 милиарда юана (92,5 милиарда долара), а печалбата ѝ й се е увеличила с 28 процента до 47,5 милиарда юана (7,3 милиарда долара).

Компанията държи 28% от миналогодишните глобални продажби на оборудване за мобилни мрежи според "Ай Ейч Ес Маркит". "Ериксон" е на второ място с 27%, следвана от "Нокиа" - с 23 %. На "Зет Те И", южнокорейската "Самсунс Електроникс" (Samsung Electronics Corp). и други компании се пада останалото.

На въпроса как притесненията за сигурността ще се отразят на приходите тази година "Хуавей" посочи, че очаква приходите да надхвърлят 100 милиарда долара. Това би било растеж от 8% спрямо 2017 година.

Вашингтон оказва натиск върху съюзниците си да се откажат от Huawei, но Германия, Франция и Ирландия казват, че нямат планове да забраняват доставчици на G5 технологии.
Huawei има важна роля във Франция и инвестициите на компанията са добре дошли, каза министърът на икономиката Брюно льо Мер според информации в медиите от 7 декември.
Компанията има споразумения за полети тестове на 5G оборудване с Deutsche Telekom, Bell Canada, френската Bouygues, Telecom Italia, индийската Bharti Airtel, както и телекоми в Сингапур, Южна Корея и Ирландия.

Китайското външно министерство се оплака, че критиците раздухват т.нар. заплахи, за да подкопаят бизнеса на Huawei без доказателства.

А що се отнася до опасенията на Ансип за подслушването, то "ние нямаме такъв закон, който разрешава "задните вратички", каза говорителят Лу Кан.

Бхатра от IDC отбелязва, че ако "Хуавей" бъде изключен, някои държави ще останат само с два големи доставчика на 5G технологии - "Ериксон" и "Нокиа".

Това ще ограничи конкуренцията, ще вдигне цените и може да забави иновациите, отбелязва той.

Анализатори на сектора казват, че телекомуникационното оборудване струва повече в САЩ и на други пазари, където няма конкуренция от предлагащите по-ниски цени китайски конкуренти.

Има доста широкомащабни последици, каза Бхатра.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес