Арест, провокации и високо напрежение на блокирания Орлов мост

МВР вдига с "една степен" тона на коментарите си към протеста

Напрежение възникна в петък сутринта на Орлов мост, който втори ден е блокиран от протестиращи срещу правителството и главния прокурор. Бившият пиар на районната община в "Младост" Петър Кърджилов бе задържан от полицията, след като заля с вода възрастна жена, я тя го удари няколко пъти с бастун.

От видеа, разпространи в социалната мрежа, се вижда как преди инцидента жената обикаля около палатковия лагер на Орлов мост, размахва бастун и негодува срещу протестиращите, заради които трафикът по възловото кръстовище е преустановен.

"В поведението на Кърджилов има вина", но е бил провокиран, казаха протестиращите. Заподозряха, че жената е била изпратена нарочно от управляващите, но ГЕРБ отрекоха тя да е била някога член на партията. Самата жена твърди, че е гласувала за правителството.  

Кърджилова е задържан за 72 часа. Мярката му за неотклонение ще бъде гледана в неделя, написа самият той във фейсбук. По случая е образувано дело за хулиганство. По информация на разследващите той първоначално е отказал да даде проба за алкохол и наркотици, но след това се е съгласил.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_a9d5e41497832a708fbd7044f9198bea.jpg

"Управляващите да спрат да ни пращат провокатори"

"Подозрението ни е, че това беше провокатор, изпратен от ГЕРБ, за да се отклони вниманието от нашите искания", коментира Светослав Трайков, който миналата седмица бе задържан заедно с бившия депутат Минчо Спасов заради спирането на метрото.

"Моля да спрат да ги изпращат тези провокатори, защото провокациите им няма да им се получат. Ние ще седим тук докато те си подадат оставката", добави той.

"Трети ден сме тук и никога не се е стигало до такива сцени. От наша страна провокация и агресия не е имало никога", каза Георги Георгиев от организация "Боец". Той не разбира защо след създалото се напрежение е арестуван само Кърджилов, но не и жената.

Протестиращите смятат, че гражданите са солидарни с тях и твърдят, че на място няма напрежение между тях и полицаите.

ГЕРБ: Протестът не е мирен, жената не е от партията

"Най-отговорно заявявам, че жената не е, нито е била член на ГЕРБ", обяви часове по-късно депутатът от управляващата партия Александър Ненков заради "опитите на някои хора в интернет цял ден да измият срама на това, което се случи с една дама на Орлов мост, която имаше неблагоразумието да изрази своята позиция относно блокажите на възлови кръстовища в град София".

Ненков обяви, че ГЕРБ осъжда блокирането на кръстовища и че това се цели ескалация на напрежението:

"Искам смело да заявя на хората, които се опитват да налагат волята си по този начин, че няма да получат тази агресия, която е тяхна цел...Няма как да се съгласим, че това е един мирен протест. Мирни протести има пред парламента и многократно е имало. Мирни протести има пред Министерски съвет и Президентството, но тук говорим за блокиране на един двумилионен град. Такова нещо не съм виждал никъде по света".

Депутатът добави, че "не може малцинството са определя какво да се случва в държавата и точно поради тази причина има демокрация и избори".  

Сутрешното напрежение

В понеделник сутринта жената, която размахваше бастун и бе залята с вода от Кържилов, заяви, че е гласувала за правителството.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_1a1ad9bec106b97e3de777fdbc8ef860.jpg

"Не съм провокаторка, не сте вие тия, които ще ми кажете откъде да мина. Това е на София, не е на вас", заяви тя на протестиращите. Те разказаха как жената около час е обикаляла край тях, псувала, размахвала бастун и дори ги замеряла с нещо. Именно това провокирало Кържилов, който е близък до обвиняемата за подкуп екскметицата Десислава Иванчева. Според полицията той е залял жената с течност от чаша.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_99f02d42ea93b1df2eaed310652e7342.jpg

"Госпожата ни псува и ни замеря с бастун. Не съм употребил алкохол. Боли ме! Няма причина за ареста. Документите ми са в палатката, искат да ме отведат без документи", каза Кържилов преди да бъде откаран от полицията. 

Това не е първото задържане на Кърджилов. Миналата година срещу него имаше дело за хулиганство, тъй като след произнасянето на 20-годишната присъда на Иванчева на първа инстанция той извика в коридора на спецсъда: "Гадна, мръсна мафия! Изчезвайте от тоя съд, не сте достойни за този съд".

Тази сутрин на Орлов мост дойдоха представители на Столична община, за да преговарят с протестиращите и ги убедят за пускането на поне две от линиите на градския транспорт.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_a29c3aa0b367014b6b128106ea7749de.jpg

МВР и вдигнатият с "една степен" тон

Часове след инцидента от МВР заявиха, че вдигат с "една степен" тона на коментарите си за протеста. Зам.-шефът на охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров припомни, че от дни полицията предупреждава, че ще се стигне до подобен инцидент. Информира, че в общината имало десетки жалби от граждани, които се оплаквали от блокираните булеварди в затруднения трафик.

Тодоров заяви, че засега не се знае кой е извършил провокация, но според него възрастната жена е била на Орлов мост, за да изрази мнението си. Според него събитията са се развили в следния ред - жената се възмутила от действията на протестиращите, Кърджилов я залял с чашата, а тя му посегнала с бастуна: "За мен лично жената се явила там, за да изрази своето мнение и всички видяхме реакцията на протестиращите".

Според него МВР не толерира едната страна. В момента и Кърджилов, и възрастната дама са в полицията.

По думите му в четвъртък вечерта на кръстовището на булевардите "Аресналски" и "Черни връх" имало пияна жена, която се опитвала да разпорежда на полицаите кого да спират и кого да проверяват.

"Наистина провокираше полицейските служители като ги караше да спират автомобили и да проверяват шофьорите за алкохол и наркотици. Това е недопустимо и няма да се случи. Ще се повторя - повишаваме тона на изнасяне на информация и коментари", каза Тодоров. 

Споделяне

Още от България