Арест за 33-ма подкупни митничари от ГКПП-Капитан Андреево

У задържаните 33-ма са открити сто хиляди лева от такса "спокойствие" за тировете

Арест за 33-ма подкупни митничари от ГКПП-Капитан Андреево

При спец акция, затворила за няколко часа в неделя граничния пункт "Капитан Андреево" за влизане на автомобили от Турция към България, са били арестувани 33 корумпиране митничари. На практика това е цялата първа смяна на граничния пункт, сред които и началникът им. Те са задържани за това, че са получавали подкупи, за да не проверяват преминаващи камиони, съобщи Даниела Попова, прокурор от Специализираната прокуратура, цитирана от БНР.

При обиска в домовете на задържаните са били открити общо 100 000 лева. Митничарите са вземали подкуп, за да пропускат непроверени превозни средства. Така наречената такса "спокойствие" за автомобили и камиони е била различна - от 5 до 300 евро.

Операцията на "Капитан Андреево" приключи в 15.00 часа, но предстоят още арести на лица, свързани с корупционната схема, каза още прокурор Даниела Попова.

В акцията участват над 140 служители на прокуратурата, ДАНС, ГДБОП и хасковската полиция. Извършват се над 100 претърсвания на домове, автомобили и служебни помещения на митнически пункт "Капитан Андреево", както и лични обиски на митнически служители, от които 81 с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд.

Процесуално-следствените действия засегнаха не само граничния пункт, но и градовете Хасково, Свиленград, Любимец, Димитровград и Харманли.

От Разлог, където откри обновени пътни отсечки, премиерът Бойко Борисом обяви, че има "80-100 обвинени", които от доста време се наблюдават "как си свиват фунийките и си събират парата", които трябвали за пътища. По думите преди да започне операцията митничарите са били заснети как взимат пари. "В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими", заяви премиерът. Той заяви още, че до преди година 2.6 млрд. лв. са отивали в организирана престъпност от корупция.

Движението на ГКПП-Капитан Андреево“, където се бяха образували над 15 км опашки от тирове, бе пуснато след 15 часа, но забавянето при преминаването на тежкотоварните автомобили щес е наваксва в следващите часове.

Това е третата мащабна акция за тази година на граничния пункт за пресичане на корупция. През януари тази година беше заловен и арестуван началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов с белязани пари. През март също беше задържана цяла митническа смяна за контрабанда на цигари за около 9 милиона лева, а през май отново бяха арестувани 10 митничари, уличени в получаване на подкуп. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?