Арест за бивша британска поп звезда заради секс скандала с покойния водещ на ББС

Гари Глитър при изслушването на присъдата му във Виетнам през 2006 г., сн. ЕПА/БГНЕС

Някогашната британска поп звезда Гари Глитър бе арестуван в неделя във връзка с разследването на твърденията за сексуални посегателства над деца, извършвани от покойния телевизионен водещ на ББС Джими Савил, предадоха световните агенции.

Полицията заяви, че е задържала мъж на възраст между 60 и 70 години по подозрение в сексуални нарушения, свързани с разследването срещу Савил и други лица. В изявлението не се посочва името на арестувания и полицейски говорител отказа допълнителен коментар.

 

Самата ББС и "Скай Нюз" съобщиха, че задържаният мъж е 68-годишният Глитър, който е бил арестуван в дома си в Лондон. Видеокадри показват как Глитър, чието истинско име е Пол Гад, е отведен от дома му без белезници.

 

Глитър бе популярен глем-рок певец през 1970-те години и през 2006 г. бе обвинен в сексуално насилие над две виетнамски момичета и бе признат за виновен. Той излежа тригодишна присъда във виетнамски затвор преди да се прибере обратно в родината си.

 

Скандалът с починалия миналата година на 84-годишна възраст водещ на ББС Джими Савил се разгоря, след като стана ясно, че в продължение на няколко десетилетия жертви на сексуалните му посегателства са станали над 300 момичета и две момчета.

 

Полицията е разговаряла със 130 от пострадалите, които са подали сигнал, и е регистрирала официално 114 престъпления.

 

Покойният телевизионен водещ и диджей Джими Савил, който бе звезда на малкия екран във Великобритания през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век, бе ексцентрик, прословут със своята платитеноруса коса и биещи на очи костюми. Савил, който се занимаваше и с благотворителна дейност, бе удостоен с благородническа титла от кралица Елизабет Втора.

 

Аферата потопи ББС в дълбока криза. Британската обществена радио-телевизионна корпорация бе обвинена, че е прикривала Джими Савил. След избухването на скандала, ББС поднесе своите извинения и започна вътрешно разследване, за да установи причините, поради които предаване, посветено на предполагаемите сексуални посегателства на Савил, не е било излъчено в края на миналата година.

Споделяне

Още от Свят