Арести и обиски в президентството (видео)

Гешев: Единственият недосегаем в България е президентът

Секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев бяха арестувани при  безпрецедентна показна акция на прокуратурата в президентството, където в четвъртък сутринта влязоха прокурори, полицаи и служители на Бюрото за защита към главния прокурор. 

Преди да бъдат задържани хората от екипа на Румен Радев, са били претърсени кабинетите им.

Засега не се знае причината за ареста на Узунов, но в последните дни той бе разпитван и проверяван във връзка с делото за търговия с влияние, образувано заради неговата комуникация с обвиняемия по делото за незаконни отпадъци бизнесмен Пламен Бобков, който също бе задържан в четвъртък.

Съветникът на президента по сигурността Илия Милушев е арестуван по разследване за разгласяване на държавна тайна, което е започнало от разузнаването. 

Акцията идва часове след като президентът Румен Радев призова прокуратурата да провери парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

Гешев: Единственият недосегаем в България е президентът

"Какво е по-различното на президентството от другите държавни институции? Единствената разлика е, че единственият недосегаем в България е президентът, защото има пълен имунитет. По отношение на секретаря и съветника - те нямат имунитет, имаме разрешение и е нормално да бъдат разследвани, когато колегите са преценили, че има доказателство за извършени престъпления", коментира по-късно Гешев. 

В началото той каза, че претърсванията са във връзка с две разследвания, но не уточни кои точно.

"Кой е надлежният ред за изискване на тези документи? След като прокурор получи разрешение от съд, значи е извършен анализ и е законосъобразно и правилно. Нямам представа дали ще има арести. Представляващите прокурори ще анализират и съобщят", каза главният прокурор преди арестите, с което демонстрира, че той лично не се занимава с акцията, независимо че става дума за държавния глава.

"След като прокурор получи разрешение от съд, значи е извършен анализ и е законосъобразно и правилно", каза главният прокурор за претърсването в президентството. Повече по темата: https://bit.ly/3gDTMld

Публикувахте от Медиапул в Четвъртък, 9 юли 2020 г.

Разследване в разузнаването стигнало до Милушев

Съветникът по сигурността Илия Милушев е близък до президента още от времето, когато Радев бе командир на Военновъздушните сили. Разследването, стигнало до него, е започнато от Държавна агенция "Разузнаване", чийто бивш служител също е бил задържан, според съобщение на Военно-окръжната прокуратура. 

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. 

"След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции". Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", обясняват от военната прокуратура. 

Според разузнаването документите съдържат държавна тайна. Милушев е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на администрацията на президента. 

Това е наложило и претърсванията в сградата на президентството. Не е ясно от кога датират въпросните документи и какво съдържат.

"Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица (П.В. и А.З.), привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение  "домашен арест", съобщиха от прокуратурата. 

В същото време  ДАНС съобщи, че е отнела и допуска им до класифицирана информация "строго секретно". 

Настоящата акция бе предварително подгряна от публикации в близкия от Гешев сайт "Пик", който в последните дни твърди за вътрешно разследване в разузнаването, което установило, че високопоставен служител изнася класифицирани документи от службата и те били предавани на президентския съветник по сигурността - полковника от резерва Илия Милушев.

От президентството също потвърдиха за акцията.

Oт там съобщиха, че в 9 ч. сутринта на място са отишли полицаи, прокурори, както и служители на Бюрото за защита към главния прокурор. Те са представили разрешения за претърсване от две съдилища – специализирания и военния.

"Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата", посочиха от президентството.

"Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски"

Главният прокурор първоначално заяви, че няма намерение да се занимава с имението на Доган, както го бе призовал Румен Радев, но по-късно в четвъртък, когато започнаха призиви за протести срещу беззаконието, административната прокуратура съобщи, че е наредила да започне такава проверка.

"Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в Администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски".

БСП: Безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност

След като граждански активисти от десния сектор се обявиха срещу действията на главния прокурор и призоваха за протест в четвъртък вечерта, БСП заяви в позиция, че вярва в почтеността и достойнството на президента Румен Радев. "В последните седмици срещу президента се води безпринципна атака. Тя се провежда от мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а днес и от органите на съдебната власт", заявиха социалистите, без да посочат конкретно главния прокурор.

"БСП уважава върховенството на закона, но не приема прекалената показност и търсен медиен ефект при днешните процесуално-следствени действия. Сигурни сме, че всяко от засегнатите лица ще съдейства на органите без това да бъде зрелищно организирано. БСП вярва в почтеността и достойнството на президента Радев. Случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност", заяви БСП.

В парламента единствено от НФСБ коментираха случващото се. По думите на председателя на участващата във властта партия Валери Симеонов "законът е над всичко и над всички"

"Не може да има недосегаеми от закона, нито личности, нито институции. Това е по повод влизането в президентството. Ако трябва, ще влизат. Никой не е застрахован, имунизиран да извършва престъпления и да не бъде разследван", добави той. 

Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че не е запознат с причините за действията на прокуратурата в президентството.

"Не мога да ви кажа, военната прокуратура на практика работи по закона за съдебната власт. Нека да чуем какви са причините, за да влезе прокуратурата в президентството. Когато от президентството са се интересували от нещо, което се случва в МО, винаги сме получавали писмено запитване. И според правомощията, които имаме по закона за отбраната, сме отговаряли също в писмен вид. Така че аз не мога да ви кажа за какво става дума", добави министърът пред журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?