Арести на екстремисти разкриват международна мрежа на Ал Каида

Последните арести на заподозрени терористи разкриха широка мрежа от контакти на Ал Каида, при които оперативната информация е протичала през три основни точки - Пакистан, Великобритания и САЩ. През последните две седмици в Пакистан бе арестуван компютърен спец на Ал Каида; във Великобритания бе задържан мъж, за когото смята, че е ключова оперативна фигура и че е ръководил разузнаването на групировката в Ню Йорк през 2001 г. ; бе арестуван и британец, който е използвал базирани в САЩ уеб сайтове за набиране на средства за терористите.

Арестите на над 10 заподозрени терористи по света тази седмица може би са резултат от разузнавателна информация, предоставена от Пакистан, отбелязва Си Ен Ен.

Заловеният във Великобритания екстремист е идентифициран като Иса ал-Хинди. Смята се, че той е бил в Ню Йорк през 2001 г., където е водил разузнавателната дейност върху сгради на финансови институции, които в последствие са идентифицирани като терористични мишени, са заявили източници от американските служби пред Си Ен Ен. Той е координирал оперативната информация между ядра на Ал Каида във Великобритания, САЩ и Пакистан.

Висш пакистански служител от разузнаването каза, че по време на разпитите миналата седмица компютърният специалист на Ал Каида Наим Нур Хан е говорил за терористична мрежа във Великобритания и че самият той често е препращал съобщения от Пакистан, насочени до ръководителя на ядрото на Ал Каида, който бил важна фигура в Ал Каида.

В четвъртък британските власти казаха, че летище Хийтроу е било сред няколкото потенциални цели на терористите, което станало ясно от документи и снимки, открити в компютъра на Хан.

Споделяне

Още от Свят