С наближаването на края на изборния ден сигналите за нарушения растат

Арести на купувачи на гласове, кмет пробва да пусне бюлетина с чужди лични карти

Секцията в Монтана се оказа прозрачна

Снимка: БГНЕС

Четири ареста на купувачи на гласове в деня на изборите, скоростна присъда за пети пазарувал вот, сигнали за бюлетини в повече, снимани печати, прозрачна секция и дежурните агитации и инструкции за кого да се гласува са част от нарушения в предсрочния вот в неделя. Това сочат данните на полицията и независими наблюдатели на процеса, а с приближаването на края на изборния ден нарастват сигналите за контролиран вот.

С по двама арестувани купувачи на гласове се отчетоха полицията в Бургас и в Благоевград, в Плевен мъж бе осъден за същото по бързата процедура на 5 месеца затвор. Кметът на кърджалийското село Русалка пък се опитал да гласува със седем чужди лични карти вместо техните притежатели. Това му било отказано.

Докато в началото на предсрочния вот делът на организационните нарушения бе 67%, а контролираният вот – 15%, то към от ранния следобед започна постепенно увеличаване на оплакванията до 21%, за да стигне три часа по-късно до 23 на сто. "Организационните нарушения съставляват 57%", сочат данни на Асоциация “Прозрачност без граници“, която до 17 часа е обработила общо 216 сигнала от наблюдатели и граждани. 15 на сто от тях са свързани с нерегламентирана предизборна реклама.

Продължават проблемите с регистрацията на наблюдатели в Сливен и София, във Вълчидол, Варненско е регистриран случай кметски наместник да присъства в избирателната секция, без да има регистрация. Има сигнали за опит на кмета на Кърджали да прави инструктаж за кого да се гласува, ,в Кюстендил пък застъпници придружавали гласоподаватели, а в секция Плевенско ударно за по-малко от два часа гласували половината от 900 избиратели.

Сигнали за купуване на гласове са регистрирани за районите на Кюстендил, Сандански, Левски.

Зачестяват и сигналите за нарушаване тайната на вота в София и Велико Търново В Стара Загора и Хасково е констатирано предварителното отделяне и подпечатване на бюлетините.

Сигнали за купуване на гласове са регистрирани за районите на Кюстендил, Сандански, Левски.

От Института за развитие на публичната среда съобщиха за Mediapool, че в самият изборен ден на сайта им са изпратени около 80 сигнала до този момент. Наблюдателите уточняват, че повечето нарушения са технически, но има в следобедните часове има ръст на сигналите за манипулации.

Сред "обичайните" нарушения са, че в секциите за инвалиди няма рампи за хората в неравностойно положение. Наблюдателите са регистрирали в доста градове на страната, че застъпниците на ВМРО и РЗС не носят отличителни баджове.

За екзотично нарушение е алармирал пък един от наблюдателите на ИРПС. В спортната зала в Монтана тъмната стаичка се оказала полупрозрачна, тъй като едната ѝ страна била прозорец. По този начин можело спокойно да се контролира вота, като гласуващия може да покаже бюлетината си през прозореца.

В началото на изборния ден пък наблюдатели Движение България на гражданите внесе смут като алармира за намерени скрити 30 хил. бюлетини в община Кюстендил, предназначени за подмяна на вота в града и в Дупница.

Откритието дойде на фона на разразилия се предишния ден скандал с намерените от прокуратурата 350 хил. бюлетини в повече в печатницата, изработила бланките, за които дружеството твърди, че са брак, но от прокуратурата смята друго.

Часове по-късно се оказа, че след проверка на местната полиция и прокуратура са открити едва 750 бюлетини, които били предназначени за резерва. За поява на нерегистрирани бюлетини бе подаден сигнал и от четири секции в Доспат.

По-рано през деня говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че гаранция за надеждността на вота на всеки един избирател е обстоятелството, че преди да започне гласуването всяка секционна комисия разпечатва печата, с който ще подпечатва бюлетините, наранява го по уникален начин и полага два печата – преди избирателят да отрази своя вот и след като избирателят излезе от кабината за гласуване и преди да я пусне в урната.

От Българското сдружение за честни избори и граждански права коментираха случая с разгласяването на иззетите бюлетини в деня за размисъл като огромно нарушение и изразиха очакванията си ЦИК да вземе мерки срещу партии и медии, които така са намерили начин да се възползват от агитацията.

Нововъведението с ксероксите за снимане на протоколите от вота пък доведе до нарушения в Перник.

Венета Павлова от ДСБ алармира Mediapool, че в училище в Перник секретар на избирателна комисия, който е от БСП, е започнал да снима печатите в секциите с мотив, че имало такова нареждане. След като събрала от пет секции копия от печатите в секциите, които в началото на изборния ден се нараняват, за да станат уникални и да няма начин за манипулация, тя била спряна от наблюдатели. Викната е била полиция и е изпратен сигнал до Районната избирателна комисия, а от ДСБ са предупредили всичките си наблюдатели за възможно подобно нарушение.

От ГЕРБ съобщиха, че са подали сигнал за неправомерно поставени агитационни материали на “Коалиция за България“, ВМРО и партия “Лидер“ в непосредствена близост до секция в Добринище, Община Банско.

В същото време от МВР съобщават, че няма сериозни нарушения на обществения ред в деня на изборите. Не са регистрирани опити за саботиране на вота в страната.

Сигнали за престъпления срещу политическите права на гражданите и други нарушения, които пречат на нормалното протичане на изборния процес, могат да се подават в полицията, както и на откритата линия на МВР 02/982 22 32.

Споделяне

Още от България