Арести на шефове в “Топлофикация- София”

Арести на шефове в “Топлофикация- София”

Четирима служители от “Топлофикация – София”, сред които двама началници, бяха арестувани в сряда, като информацията за това бе подавана на части и поетапно.

Сутринта наблюдаващият прокурор по делото за аферата в дружеството Божидар Джамбазов съобщи за Mediapool, че са задържани изпълнителният директор Георги Рогачев и членът на Съвета на директорите Емил Антонов.

По-късно през деня от държавното обвинение съобщиха, че са задържани още и служителките Мая Стоилова и Лина Абланска.

Всички те са обвинени в длъжностни присвоявания в особено големи размери и са задържани за 72 часа с прокурорско разпореждане.

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров заяви пред Mediapool, че четирите ареста са свързани със закононарушенията, в които е обвинен бившият шеф на столичното парно Валентин Димитров. Става въпрос за огромна престъпна схема за присвояване на средства от дружеството и впоследствие изпирането на парите чрез посреднически фирми в чужбина. Установени са още банкови сметки, свързани с далаверите в “Топлофикация – София”, които трябва да бъдат запорирани, добави следователят.

По думите на Александров разследването на аферата в държавно-общинското дружество няма да приключи с тези четири ареста. В момента НСлС и прокуратурата проверяват още хора, свързани с престъпната схема и предстоят още арести.

Иззети са всички документи, целящи прикриването на престъпната схема, каза Александров. По думите му властите вече имат пълна представа за цялата схема по източването на “Топлофикация-София”.

От прокуратурата и следствието не пожелаха да уточнят за суми от какъв порядък става дума.  

Казаното от Александров означава, че на задържаните ще бъдат повдигнати обвинения за пране на пари и присвояване в особено големи размери. За пране на пари и неплащане на данъци в ареста от юли е и Валентин Димитров. Малко след това мястото му бе заето от Рогачев, по решение на Общото събрание на акционерите в лицето на Столична община (58%) и Министерството на икономиката и енергетиката (42%).

Адвокатите на задържаните са заявили по време на разпитите, че с акцията се цели да бъдат нанесени морални щети на дружеството, което ще улесни приватизацията му.  

Слуховете, че срещу новия шеф на столичното парно се води следствие,  вървят от около две седмици. Те обаче не бяха потвърждавани, очевидно да не се попречи на акцията.

В момента тече разследване по три дела, две от които са срещу бившия изпълнителен директор Валентин Димитров за пране на пари и укриване на данъци и общо разследване срещу целия Съвет на директорите.

Според следствието Димитров е злоупотребил с общо 17 млн. лв. от парите на дружеството. В лични негови сметки и сейфове бяха намерени около 5 млн. лв.

Румен Овчаров готов на всякаква колаборация и кооперация

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров свика спешна пресконференция и заяви, че е готов на всякакви колаборации, кооперации и взаимоотношения със столичния кмет Бойко Борисов в интерес на абонатите на "Топлофикация-София", а не защото изведнъж се е “влюбил в него”.

Овчаров изтъкна, че е свикал пресконференцията, защото чул, че Бойко Борисов е поискал от СОС да направи промени в ръководното тяло на дружеството.  Министърът искал да припомни на кмета, че изпълнителният директор на “Топлофикация”-София” се определя от Управителния съвет (УС) на дружеството. Ако Борисов иска да освободи Рогачев от УС може да го направи чрез Общото събрание на “Топлофикация”. “В Общото събрание обаче, по едно нещастно стечение на обстоятелствата за Борисов, има представители на държавата”, обясни Овчаров. При това положение кметът трябва да се обърне към Министерството на икономиката и енергетиката. 

“Идва ми малко-много такъв герой като Батман да се крие за гърбовете на смърфовете (както кметът нарича общинските съветници –б.р.)”, коментира Овчаров намеренията на Бойко Борсов.

“Няма да припомням, че през изминалия шестмесечен период двукратно исках освобождаването на изпълнителния директор Георги Рогачев и председателя на Борда на директорите Георги Ненков. Няма да припомням и с какъв патос кметът и неговият заместник твърдяха, че в “Топлофикация” едва ли не всичко върви по мед и масло”, припомни Овчаров.   

Той коментира още, че не може “лявата и дясната” ръка на Валентин Димитров да  променят състоянието на дружеството. Той добави, че Столичният общински съвет е отказал да освободи "същите тези двама герои", след решение, взето по настояване на кмета.

На 28 септември Столичният общински съвет (СОС) гласува в защита на своите хора в дружеството, сред които са арестуваният Рогачев и Георги Ненков. Това стана, след като МИЕ поиска тяхната смяна. 

В мотивите на СОС беше посочено, че МИЕ бе одобрило техните имена на общото събрание на дружеството в края на юни.

Общинарите обаче твърдяха, че Рогачев и Ненков се отчитат ежеседмично пред общината, дейността им се оценява положително и за първото полугодие “Топлофикация – София” има положителен финансов резултат от близо 5 млн. лв.

“За периода от встъпване в длъжност на представителите на Столичната община в Съвета на директорите не са констатирани факти и обстоятелства, които да налагат свалянето на доверие от тях”, пише в доклада на СОС през месец септември.

Румен Овчаров призова Борисов  да престане с изразителната си и колоритна стилистика и най-после да седне да се занимава сериозно с проблемите на "Топлофикация".

Министърът смята, че са необходими адекватни кадрови промени в целия състав на ръководството на дружеството.

Общината ще направи всичко, за да не падне цената на дружеството

Индиректен отговор на адвокатските съображения даде в сряда столичния кмет Бойко Борисов. По думите му Столичната община ще направи всичко възможно да не падне цената на "Топлофикация" и тя да не бъде продадена на безценица, но потвърди, че има такива апетити.

Бившият главен секретар на МВР изрази надежда да има и други арести в дружеството и прокуратурата да си свърши работата докрай. По думите му при общинската проверка през лятото са намерени фалшиви договори, фактури, върху които има резолюции на Рогачев и на други лица.

Борисов припомни, че ръководствата на общинските фирми се определят от Столичния общински съвет на квотен партиен принцип.

“Освен да се оплакват от мен, добре е да си понесат и отговорността”, добави още той.

БСП, СДС и Борисов със свои хора в борда

Председателят на СОС Владимир Кисьов обаче заяви, че политическата отговорност за назначаването на Георги Рогачев е била поета от градската организация на БСП. Той обясни, че другият член на бора, назначен от общинската квота, е Георги Ненков, който е предложен от СДС, а за третия - Борис Тодоров - е лобирал Бойко Борисов.

Кисьов обясни, че СОС е разгледал предложението за назначаване на Рогачев единствено от позицията му на експерт в областта на топлофикацията и по никакъв друг начин.

“Ако някой имаше предварителна информация, такива хора не биха намирали място в общинска фирма”, заяви Кисьов и добави, че арестите не биха повлияли върху продажната цена на “Топлофикация - София”.

Той обяви, че до понеделник ще се приемат номинации за човек, който да замести Рогачев.

Споделяне

Още от България