Арести в Австралия за терористичен заговор

Австралийската полиция арестува в Мелбърн четирима души, заподозрени в терористичен заговор, съобщи АП във вторник. Около 400 служители от службите за сигурност в щата Виктория участваха в голяма антитерористична операция, при която бяха арестувани австралийски граждани на възраст между 22 и 26 години.

"Искам да уверя хората в щата Виктория, че правим всичко по силите си, за да гарантираме, че щатът ще остане един от най-сигурните в нашата страна", обяви в декларация началникът на щатската полиция Саймън Овърланд.

Според местните медии арестуваните били ислямски екстремисти, свързани с боевете в Сомалия, и планирали терористично нападение срещу военна база в Австралия. Те преминали обучение в Сомалия в лагери на екстремистката организация "Шахаб".

Заговорниците се готвели да нападнат военна база и да избият с автоматично oръжие възможно най-голям брой войници. Полицията отказа да потвърди тази информация.

"Шахаб" е включена в американския списък на терористичните организации. В годишния доклад за тероризма през април Държавният департамент посочи, че "Шахаб" осигурява убежище за бойци от Ал Каида, издирвани за бомбените нападения срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 година.

Споделяне

Още от Свят