Арести в нова МВР-операция съвместно с чужди партньори

Арести в нова МВР-операция съвместно с чужди партньори

В момента тече съвместна операция на МВР с чужди партньори и по нея вече има задържани лица, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНР в неделя. Той обеща повече подробности на следващия ден, но уточни, че не става въпрос за наркоразпространение.

Цветанов изрази задоволството си от това, че “успяваме със съвместните ни партньори престъпници и лица, които осъществяват престъпна дейност, да бъдат хващани в чужбина, което ни дава по-голямата надежда, че ще бъдат осъдени“.

“Там поне съдебният процес е доста по-бърз, доста по-надежден и доста по-справедлив за тези, които правят престъпления“, допълни вътрешният министър давайки за пример делото за източване на пари по САПАРД, за което германските съучастници получиха присъди и вече ги излежават, докато у нас делото срещу групата “Людмил Стойков-Марио Николов“, още не може да стартира.

В края на миналата седмица Цветанов не изключи връзки на престъпността със съдебната система, след като петима от задържаните в рамките на операция “Октопод“ бяха пуснати заради липса на доказателства, че са участвали в престъпна група, за чиято лидер се сочи бившият съветник на ДАНС Алексей Петров, който остана в ареста.

В отговор на изказването на вътрешния министър говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова заяви в събота пред бТВ, че “след като министър Цветанов твърди, че в нашите редици пипалата на октопода са налице и може би са оплели някои от колегите, нека да бъде така добър да го покаже“. Тя изрази също така готовността на съдиите да бъдат разследвани и резултатите от тази проверка да станат публично достояние, но да не се манипулира общественото мнение с клевети.

Цветанов обаче в неделя отиде и по-далеч в коментарите си за Октопода, заявявайки, че “когато говорим за една изключително стройна йерархично изградена престъпна група, каквато е "Октопод"или "Наглите", това са структури, които са функционирали не без леката подкрепа на държавата“.

“И в тази посока трябва да ви кажа, че корупцията и срастването на организираната престъпност с висшите етажи на властта и във всички институции в страна, е доста показателно“, допълни той.

Вътрешният министър също така заяви, че след всичко свършено от МВР и прокуратурата очаква “изключително големия ответен удар на представителите от тази стройна йерархична, организирана престъпна група“.

“В процеса на разследването ще има привличането и на други лица, които са участвали в тази организирана престъпна схема както за източване на държавата, така също и за извършването на тежки престъпления и отнемането дори чрез физическо или психическо насилие на имоти, фирми и всичко, което се е случвало от тази организирана престъпна група“, каза още вътрешният министър.

“Когато говорим за октопод с такъв размер, както той си е пуснал пипалата в полицията, така също си е пуснал пипалата и сред политиците, и във всички институции и структурни звена, които имат отношение както към контрола, така и към управлението на държавата“, заяви Цветанов.

В петък той изрази съмнения, че пуснатите от ареста “октоподи“ може да започнат да притискат свидетелите по делото срещу групата, но в неделя градският прокурор Николай Кокинов заяви, че няма свидетели, които да са дали показания по разследването и след това да са се отметнали. “Около 20 са свидетелите по това дело до момента“, каза градският прокурор пред Дарик радио.

Той каза още, че специален отдел в градската прокуратура за проверка на магистратите работи по 30 дела срещу хора с имунитет – следователи, прокурори и съдии, срещу които има сигнали за закононарушения.

От своя страна зам.-главният прокурор Бойко Найденов каза пред БНР, че не е редно на втората седмица от започването на делото “Октопод“ прокуратурата да бъде атакувана по това какви са доказателствата. По думите му те тепърва се събирали, но вече имало достатъчно данни.

"Много ни се щеше нашето искане за постоянна мярка "задържане под стража" на голяма част от групата, за която твърдя, че не сме разкрили изцяло все още, да беше приложена, но в крайна сметка така както се е случило, така продължаваме да работим", коментира още зам.-главният прокурор.

Найденов обеща, че веднъж тръгнали срещу организираната престъпност, няма да спират. "За последните 20 години останахме длъжници на обществото. Всички ние като граждани на тази страна, част от ЕС, в крайна сметка трябва да извървим своя път", обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?