Арести в Ню Йорк за подготвяни атентати

Арести в Ню Йорк за подготвяни атентати

Четирима души бяха арестувани в Ню Йорк по обвинение в планиране на терористични атаки срещу военни цели и синагога в града, съобщиха световните агенции.

Според прокуратурата в Ню Йорк те са планирали да да предизвикат експлозии близо до синагога в квартал Ривърдейл, както и да стрелят срещу военни самолети, стационирани в Нюбърг, щата Ню Йорк, с ракети земя-въздух Стингър.

Те ще бъдат изправени пред съд и ако бъде доказана вината им, могат да получат до 25 години затвор.

Четиримата мъже - Джеймс Кромити, Дейвид Уилямс, Онта Уилямс и Лагер Пайен - са били задържани, след като купили неактивна ракета и инертни експлозиви при операция, в които участвали агенти под прикритие от ФБР и други служби.  

Трима от арестуваните са американски граждани, а един произхожда от Хаити. И четиримата са мюсюлмани. Единият бил такъв по рождение и е от афганистански произход, а останалите трима приели исляма в по-късен етап от живота си, някои от тях, когато били в затвора.   

Според прокурорите те са планирали да взривят кола, пълна с пластични експлозиви, пред синагогата в Ривърдейл. Един от задържаните - Кромити е казал на информатор на ФБР, че атаката е провокирана от мисията на НАТО в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?