Арести в Санкт Петербург заради гей пропаганда

Двама руснаци бяха арестувани в петък в Санкт Петербург за "пропаганда в подкрепа на гейовете", съобщи ДПА. Това е първият случай на задържане по силата на скандалната местна наредба, която забранява изразяване на публична подкрепа за хомосексуализма,.

Полицията е задържала мъжете, докато те са размахвали в центъра на града плакати с надпис "Хомосексуализмът е нещо нормално".

"Този закон в Санкт Петербург, забраняващ изразяването на подкрепа за хомосексуализма, е срам. Той е напълно дискриминационен и отнема на гражданите с нетрадиционна
ориентация правото на свобода на изразяването и събиранията", каза говорителката на правозащитната организация "Хюман райтс уоч" Татяна Локшина.

По думите ѝ протестът на двамата мъже е целял да накара властите да преразгледат закона.

Новата разпоредба влезе в сила на на 29 февруари в Санкт Петербург. Тя предвижда глоби за лицата, които "пропагандират нетрадиционни начини на живот" на обществени места.

Всеки от двамата арестувани е заплашен с глоба, равняваща се на 170 долара, за нарушаване на разпоредбата и с евентуални допълнителни наказания за погазване на националното законодателство, забраняващо неразрешените от властите демонстрации на обществени места.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?