Арести в Сърбия за схеми с българско гражданство

Арести в Сърбия за схеми с българско гражданство

Четирима души бяха арестувани при спецакция на сръбските власти срещу корупционна схема, свързана с получаването на българско гражданство, съобщиха от вътрешното министерство в Белград.

Арестуваните са служител на общината в Пирот, лекар от Димитровград, още един гражданин на Димитровград и един на град Чуприя. За последните двама се смята, че през последните две години са плащали подкупи на лекаря от Димитровград да издава лъжливи уверения на трети лица, че са преминавали през определени прегледи.

За същите трети лица двамата са предавали подкупи и на служителя на общината в Пирот, за да записва в документите ѝ, че имат български произход. Целта е била тази невярна информация да бъде представяна на българските власти и да се получава българско гражданство.

В съобщението на сръбското МВР не се споменава на колко души са издадени такива неверни документи за посочения период от 2 години.

Информацията за арести дойде часове след като наблюдаващият прокурор по делото за корупционните практики в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Ангел Кънев съобщи, че действия по разследването се извършват и в няколко чужди държави Украйна, Западни Балкани и други.

"Възложили сме на компетентни разследващи да съберат доказателства по наш искания по молби за правна помощ. Те основно са свързани със събиране на документи и със справки от официални институции, предимно общини и църковни общности. В някои тези държави църковните общности издават официални документи, удостоверяващ брак или произход", обясни Кънев.

Той каза това вчера, след като Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста председателя и главния секретар на ДАЧБ Петър Харалампиев и Красимир Томов, и сръбския гражданин Марко Стойов.

Споделяне

Още от България