Въздухът трепери

Арести за корупция на депутат от ГЕРБ, антимафиоти и общинар от Айтос

Разработката срещу протежето на Фидосова Димитър Аврамов се реализира в "удобен момент"

Депутатът Димитър Аврамов на училищен празник в Монтана.

Часове преди Брюксел да обяви смазващи критики за несправянето на властите с престъпността и корупцията по върховете на властта, България осъмна с новината за два ударни ареста - на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов и на общинския съветник от НДПС в Айтос Рамадан Нуретин.

Аврамов бе арестуван във вторник вечерта и набързо изключен от партията без да бъде изслушан. Разработката срещу него е от 3-4 месеца, но службите са чакали "удобен момент" да го ударят, заявиха източници на Mediapool.

МВР съобщава, че задържането е станало в момент, в който той е получавал част от договорения подкуп от 100 000 лева, за да упражни влияние върху държавни служители в Монтана при решаване на спор за земеделска земя. Заедно с него са арестувани още трима души - двама свързани с ГДБОП и един криминално проявен, съобщават от МВР. Сигналът срещу тримата е подаден от "бизнесдама", която се е оплакала в Софийската градска прокуратура, че е била изнудвана.

ГДБОП проведе акция и в Айтос, където също във вторник вечерта бе задържан общинският съветник от НДПС Рамадан Нуретин. Партията на отцепника от ДПС Гюнер Тахир има общо двама представители в градския парламент. Акцията срещу Нуретин е проведена също по сигнал на гражданин и отново става дума за подкуп от 100 000 лева.

При претърсване в дома му са намерени документи, 10 000 лева и 1500 евро. Според ГДБОП той се е занимавал и с лихварство. 32-годишният Рамадан Нуретин е задържан за 72 часа и обвинен за изнудване.

Търговия с влияние

Очаква се в сряда главният прокурор Борис Велчев да поиска свалянето на имунитета на депутата Димитър Аврамов, който може и доброволно да се откаже от него, а след това ще му бъде повдигнато обвинение за търговия с влияние.

Първоначално прокуратурата и ГДБОП съобщиха, че депутатът от Монтана е получил 50 000 лева от "бизнесдама", но само за часове сумата нарасна двойно. При ареста у задържаните са намерени общо 12 500 лева. Другите задържани са един настоящ и един бивш служител в ГДБОП, както и един криминално проявен.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ реагира светкавично и освободи в сряда арестувания депутат Димитър Аврамов от всички постове в партията и прекрати членството му в нея. Той беше председател на контролната комисия в ГЕРБ. Партийното ръководство го призова и да подаде оставка като народен представител в 41-то Народно събрание.

По информация на Mediapool Аврамов е протеже на председателя на правната комисия Искра Фидосова, която също е от Монтана. Преди време тя го лансира за председател на партийната фракция – "ГЕРБ предприемачи".

Всичко започва със скандал за нива

БНР, Дарик и местните медии разпространиха позиция на изнудвания от Димитър Аврамов земеделец, но по негово желание не споменаха името му и фирмата, която представлява. Единствената информация е, че Димитър Аврамов се е намесил като посредник в скандал между две фирми за нива, засята с рапица в местността Жидовица между селата Стубел и Липен, община Монтана. Той поискал 100 000 лева и 3000 декара от земята.

Местните медии съобщават още за бой по време на жътвата на рапицата между служители на арендаторските фирми ЕТ "Светослав Илчовски" от Кнежа и ЕТ "Екатерина Йорданова Мат-Гер" от Вършец.

Губеща от скандала остава фирмата "Светослав Илчовски", която има редовно сключени договори със собствениците на земята, но другата фирма ЕТ "Екатерина Йорданова Мат-Гер” е въведена служебно във владение на спорната нива няколко часа преди да започне жътвата – на 3 юли, когато се стигнало и до бой. Заповедта, с която им е предоставена земята, е на областната служба по земеделие и е от септември миналата година.

При избухването на скандала бизнесменът Светослав Илчовски от Кнежа твърди, че ЕТ "Екатерина Йорданова” е подставена фирма на известния монтанчанин Даниел Ангелов – Данкера. "Бизнесът” им представлява кражба на земи и реколта, и то не на определени хора, а на принципа "който им попадне”, твърди Илчовски, цитиран от местния вестник "Конкурент". Даниел Ангелов-Данкера е известен в региона. През май 2011 г. той и четиримата му гардове са арестувани заради измама със зърно за 400 000 лева.

Залогът на жътвата е 500 000 лева, колкото струва засятата рапица.

"Митко (Димитър Аврамов) не искаше бизнеса ми, искаше парченце от него. Първоначално поиска около 3 000 декара, които да му бъдат разпределени от областната дирекция "Земеделие” в Монтана. Фирмата "Игал” участваше в споразумението. Срещу съдействие да нямам проблеми с шефката на службата земеделие и местната власт. Да му дам от земите, които съм наел от собствениците от селото, да не ги работя. Срещу 50 плюс 50 хиляди лева, плюс част от земята.", заявява той пред монтанския сайт novinitem.com.

По думите на все още анонимния изнудван, Аврамов искал да му окраде продукцията и 40 000 лева от европейските субсидии като е натискал да сключат доброволно споразумение между ползвателите на земята. Той обяснява, че споразумението е изготвено от служител на земеделската дирекция в Монтана, който все още работи там.

Сигналът за изнудването е подаден на 2 юли до министъра на земеделието и горите. Министър Мирослав Найденов, който обаче не се е заинтересувал и обяснил, че става дума за "балкански нрави”, обясни изнудваният.

Веднъж вече беше осъден

Аврамов е роден през 1977 година, икономист по образование. Той е член на парламентарните комисии по земеделие и по външна политика.

От ГЕРБ изпуснаха момента да го изключат от партията миналата година, след като беше осъден да плати 5000 лева глоба за конфликт на интереси заради скандалните поправки в Закона за земеделските земи, които щяха да осигурят привилегии на арендаторите при закупуването на земеделски земи. Това щеше да ограничи неприкосновеното конституционно право на собственост.

Димитър Аврамов бе признат за виновен, че е гласувал в свой личен интерес, защото държи 30% от акциите на “Гала инвест холдинг”, а това дружество е собственик на 90% от капитала на “Игал”, който от своя страна е арендатор и наемател на земеделски земи.

Категорично държим да сме ясни

При подобни явления и подобни случаи трябва да бъдем много ясни и много бързи с реакцията си, коментира вътрешният министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов решението на ГЕРБ да изключи Димитър Аврамов.

Според него народният представител се е "постарал" да изнуди земеделски производител лично и чрез поставени лица. Цветанов заяви, че се е чул с премиера и колегите си от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Всички сме единодушни, а не както останали политически формации, които винаги търсят някакъв политически елемент, за да говорят популистки, без да се очистват от подобни лица и да взимат ясно позиция, която се разграничава от лица, които компрометират както партията, така и тези морални устои, които всички ние трябва да се стремим да бъдат в интерес на обществото”, коментира с безкомпромисния си словоред министър Цветанов.

Пиар преди доклада

С ареста на депутата Димитър Аврамов се цели чрез пиар да се покрият негативите от доклада на Европейската комисия, коментира депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов. Той сравни този случай с пожара на Витоша, който заглуши ефекта от скока на цените на тока с 13 процента.

"Защо, след като е станало ясно, че се касае за получаване на 50 000 лв., проверяващите не са изчакали, за да установят всички участници във веригата, защото е възможно тези пари да не са били адресирани само до депутата”, каза още той.

В отговор на въпрос дали арестът цели показност преди излизането на доклада на ЕК, Бакалов обясни: "Ако трябва да свържем случая с изказването на Барозу, че докладът за България се пише до последния момент, може би да. При реакциите във връзка с доклада може да се каже, че едва ли не управляващите в момента се опитват да смекчат това, което е написано като чернова, и изтече в публичното пространство. При всички случаи мониторингът спрямо България ще си остане до 2013 година”.

Депутатът Аврамов е пореден висш кадър от управлението на ГЕРБ, уличен в престъпление. Този факт обаче не опровергава основната констатация на европейските експерти, че при увеличаване на арестите все така няма осъдени за корупция от висшите ешелони на властта.

Споделяне

Още по темата

Още от България