Арести за "Лапачите", източвали ДДС

Арести за "Лапачите", източвали ДДС

Шестима души са задържани в рамките на операция на МВР, озаглавена "Лапачите". Поредните арести са за хора, занимаващи се с източване на ДДС. Петима от финансовата банда са прибрани в Петрич, а един - в София, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Размерът на документираните щети, нанесени на бюджета до момента, е над 600 000 лева от началото на годината. Анализът на иззетите веществени доказателства най-вероятно ще докаже щета над 10 милиона лева", съобщава вътрешното министерство във вторник.

"Целите, които си поставя МВР, е да акцентира работата си освен върху тежката престъпност, също така и върху финансовата, което е една от най-важните антикризисни мерки за ограничаване изтичането на бюджета и да можем да оптимизираме финансите на държавата", обясни министърът.

В Петрич са проверени два офиса и три допълнителни адреса, иззети са голямо количество документи, фактури, печати, компютри. В София са проверени един офис и едно жилище.

От думите на министъра стана ясно, че и дедесарите си имат прякори. Организатор на бандата бил Пламен Пачката от Петрич. Той е познат на полицията с регистрации за различни престъпления. В групата участвала и съпругата му, която била популярна като Малката пачка.

Сред дедесарите има и двама с птичи прякори – Гаргата и Чучулигата. Първият транспортирал стоки за фантомните фирми, чрез които е източван ДДС, а вторият се грижел за счетоводството. Пласментът на стоките се е осъществявал в София, където е задържана тридесет годишна жена – без прякор.

Групата е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък "печалба". При насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ е засечено, че тази дейност не се извършва и ДДС е бил начисляван на гръцките фирми – износителки, уточняват от МВР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?