Арести заради корупция разтърсиха молдовското правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър в проевропейското правителство на Молдова и двама негови заместници подадоха оставка в понеделник, след като тяхната Либерална партия напусна управляващата коалиция заради ареста на нейния заместник-председател, заподозрян в корупция, предаде Ройтерс.

Управляващата коалиция - вече двупартийна - запазва мнозинството си в 101-местния парламент. Излизането на Либералната партия обаче крие риск от допълнителна нестабилност в бившата съветска република, в която след 2015 г. три последователни правителства приключиха предсрочно мандата си.

В края на миналата седмица либералите напуснаха управлението в протест срещу ареста на кмета на Кишинев и заместник-председател на партията Дорин Киртоаке, обвинен в злоупотреба със служебно положение при разпределянето на обществени поръчки за паркингите в столицата.

Днес оставка подаде министърът на околната среда Валериу Мунтяну, като същото се очаква да направи и министърката на образованието Корина Фусу, както и вицепремиерът Георге Брега.

Защитниците на Киртоаке твърдят, че арестът му е политически мотивиран, а не резултат от желание на властите да се борят с ендемичната корупция, отбелязва Ройтерс.

"Това не е борба с корупцията, а с Либералната партия", каза в петък пред репортери водачът на либералите Михай Гимпу.

Молдова е на 123-то място от 176 страни в Индекса за възприятие на корупцията на организацията "Трансперънси интернешънъл", а през 2015 г., след изчезването на 1 милиард долара от банковата ѝ система, бившата съветска република - която е и най-бедната страна в Европа - се оказа на ръба на банкрута, отбелязва Ройтерс

Гимпу заяви, че подкрепяният от Москва президент Игор Додон е отговорен за кампанията срещу либералите, които са за обединение с Румъния.

"Мисля, че Додон с удоволствие ще подпише указа за оставките (на министрите)", каза той.

Додон спечели президентските избори в края на 2016 г. в резултат от загубата на доверие към водачите на проевропейския лагер след грандиозен банков скандал с изчезнали милиарди долари, отбелязва Ройтерс.

Кметът Киртоаке, който е под домашен арест, е един от седемте представители на властта и бизнесмени, задържани през последните три седмици във връзка с разследването за корупция при сключването на договорите за паркингите.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?